RAMIZ SALKIĆ SE OSVRNUO NA IZJAVU IGORA STOJANOVIĆA: "Relativizacija Dodikove politike i sistemske diskriminacije Bošnjaka u RS-u"

Stojanovićeva izjava ima za cilj relativizaciju politike Milorada Dodika i sistemske diskriminacije Bošnjaka u entitetu RS koju provodi vlast ovog entiteta na čelu sa Miloradom Dodikom, smatra Salkić.

  • Politika

  • 17. Jun. 2023  

  • 10

Krajnje je tendenciozna, zlonamjerna i neistinita tvrdnja potpredsjednika entiteta FBiH Igora Stojanovića da je položaj Srba u Federaciji BiH identičan položaju Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS, navodi Ramiz Salkić, bivši potpredsjednik RS-a i aktuelni zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a.

- Dokaz tome je činjenica da izbor Vlade FBiH ne bi bio moguć bez glasa potpredsjednika iz reda srpskog naroda dok se kod izbora Vlade RS potpredsjednik iz reda bošnjačkog naroda ni kurtoazno ne konsultuje, a kamoli da ima pravo veta pri izboru.

Dokaz tome je i činjenica da u Federaciji niko ne negira ime srpskog naroda, njegovu kulturu, tradiciju i maternji srpski jezik. Dokaz tome je i činjenica da Klub delegata srpskog naroda u federalnom Domu naroda može punopravno da učestvuje u usvajanju bilo kojeg zakona ili akta usvojenog u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije, a ne samo da konstatuje da je došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa, kakva je uloga Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Dokaz tome je i činjenica da djeca srpske nacionalnosti u Federaciji mogu da izaberu koji jezik žele da piše u njihovim svjedočanstvima, pri čemu nisu prisiljeni učiti da su njihovi heroji presuđeni ratni zločinci za genocid nad njihovim očevima, majkama, djedovima i nenama čemu su izložena bošnjačka djeca u RS.

Stojanovićeva izjava ima za cilj relativizaciju politike Milorada Dodika i sistemske diskriminacije Bošnjaka u entitetu RS koju provodi vlast ovog entiteta na čelu sa Miloradom Dodikom.

Možda se Igor Stojanović kao Srbin iz entiteta Federacije BiH osjeća ugroženim jer je na mjesto potpredsjednika Vlade FBiH izabran Srbin iz entiteta RS (Vojin Mijatović), doskorašnji član SNSD-a, a nije neki njegov sunarodnjak iz Federacije. Tu ga razumijem, ali to nije pitanje položaja Srba u Federaciji već pitanje njihove unutrašnje politike koju zagovara i provodi SDP na štetu Srba u Federaciji, a u korist ličnih uskostranačkih interesa pojedinaca.

On to treba rješavati unutar SDP-a, a nikako svoditi na nivo ugroženosti Srba u Federaciji, a pogotovo ne na nivo sistemske diskriminacije Bošnjaka u entitetu RS i aparthejda, kojem su izloženi u pravoslaviziranom obrazovnom sistemu u entitetu Rs djeca bošnjačke nacionalnosti - navodi Salkić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...