OD SUTRA SVE SE MIJENJA: Cestarina u cijeloj BiH plaća se jednim uređajem

Ovo je početak realizacije Memoranduma potpisanog između Autoputevi Republike Srpske i Autocesta Federacije BiH, nakon što je sve dobro prošlo u testnoj fazi.

  • Vijesti

  • 18. Jun. 2023  

  • 0

Građani Bosne i Hercegovine će od ponedjeljka, 19. juna, moći koristiti jedinstven TAG uređaj za elektronsko plaćanje cestarine u Republici Srpskoj (RS) i Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) čime će se ubrzati protok prometa i smanjiti gužve na naplatnim kućicama na autocestama u BiH, javlja Ljudski.ba.

Vršilac dužnosti direktora za tehničke poslove u Autoputevima Republike Srpske Slobodan Stanarević kaže da će troškovi za korisnike ostati isti, odnosno da oni koji već imaju uređaj neće morati kupovati novi.

"U uređajima će biti instalirana dva računa - jedan će biti namijenjen za registraciju prolaza na dijelu FBiH, a drugi na dijelu Republike Srpske, što će doprinijeti da ne dođe do komplikacija u vezi sa tim ko, kome i koliko duguje, nego će sve biti čisto", rekao je Stanarević.

Ovo je početak realizacije Memoranduma potpisanog između Autoputevi Republike Srpske i Autocesta Federacije BiH, nakon što je sve dobro prošlo u testnoj fazi.

Mirko Rogić, v.d. izvršnog direktora za upravljanje i održavanje u Autocestama FBiH kazao je da su projekat i aktivnosti uvezivanja elektronske naplate između dva preduzeća prepoznale i međunarodne finansijske institucije koje su pružile finansijsku podršku za nadograđivanje softverskog sistema.

Ljudski.ba ranije je izvijestio o korištenju istog TAG ACC uređaja u cijeloj BiH, a pisanje našeg portala potvrdio je Mirko Rogić, kazavši je u planu proširenje projekta na zemlje regije i to najprije sa Republikom Hrvatskom, a nakon toga i sa Republikom Srbijom, što bi znatno olakšalo i ubrzalo putovanja u ove dvije susjedne zemlje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...