MATE GRANIĆ NAJBOLJE ZNA: "Nije trenutak za susret Plenkovića i Vučića"

Osvrnuo se na tenzije između Srbije i Kosova.

  • Regija

  • 19. Jun. 2023  19. Jun. 2023

  • 4

Savjetnik premijera i bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić dao je intervju za Media servis povodom 10. godišnjice ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Osim usporedbe Hrvatske danas i deceniju ranije, osvrnuo se i na stanje u Srbiji i Kosovu, odlazak premijera u Srbiju, kao i sudski postupak protiv Donalda Trumpa i stanja u Rusiju.

Povodom 10. godišnjice članstva u EU u Hrvatskoj će dva dana boraviti predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, a savjetnik premijera je usporedio Hrvatsku danas i prije 10 godina. Na pitanje što smo dobili ovim članstvom, za Media servis odgovorio je:

"Dobili smo puno. Prvo pripadamo tamo gdje nam je mjesto – u europskom civilizacijskom krugu. Ušli smo u eurozonu i Schengen, dobili smo financiranje brojnih infrastrukturnih projekata, dobili smo podršku za vrijeme pandemije, podršku za oporavak, podršku što se tiče potresa".

Na temelju Granićeve knjige "Diplomatska oluja" u dva izdanja, napravljena je dokumentarna serija u osam nastavaka, od koje je napravljeni film, a njegova premijera na engleskom jeziku će se održati u Europskom parlamentu u Bruxellesu 5. jula. Što se tiče knjige, glavni urednik Večernjeg lista je više puta istaknuo da se radi o najuspješnijem projektu memoaristike Večernjeg lista. Granić kaže da je iskazan veliki interes za oba izdanja.

“Akademske zajednice, branitelja, diplomata posebno, jako puno povjerenika EU-a je molilo da i potpišem i poklonim knjigu. Gotovo da ne postoji nijedan veleposlanik koji nije to tražio. Uglavnom izuzetno veliki interes je bio u Hrvatskoj i u inozemstvu”.

Osvrnuo se na tenzije između Srbije i Kosova. Na pitanje hoće li doći do eskalacije i sukoba, kaže da je Kosovo priznalo 116 država i da NATO neće dozvoliti da dođe do bilo kakvog oružanog sukoba. Za srbijanskog predsjednika Vučića kaže da situaciju koristi za unutarnju upotrebu uoči skorašnjih parlamentarnih izbora i da protesti diljem zemlje nisu bezopasni, a da bi se kosovski premijer Kurti trebao oko svojih poteza više savjetovati sa saveznicima. ”Dijalogom treba naći rješenje”, ističe.

“Smatram da je to jedini put u ovom trenutku za Kosovo i da se taj proces ne može zaustaviti. Tu je pitanje samo dogovora koji stupanj autonomije će imati zajednica općina. Ono što bi željela Srbija da bude Republika Srpska nova, na to nikad neće pristati ni Kosovo ni NATO ni Europska unija”.

Premijer Andrej Plenković uskoro odlazi u Suboticu na otvorenje Hrvatske kuće, čiju je izgradnju finansirala hrvatska Vlada, a bit će tamo i srbijanska premijerka Ana Brnabić.

”Sigurno je da će biti prilika da se razgovara s premijerkom u odlasku i o pitanjima nestalih i drugim otvorenim pitanjima, ali svakako da to nije trenutak dva mjeseca prije izbora za sastanak predsjednika Vlade Plenkovića i predsjednika Vučića. Dakle, glavni cilj je snažna podrška hrvatskoj manjini u Srbiji”, rekao je, između ostaloga, Granić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...