ŽELJKO KOMŠIĆ KATEGORIČNO: "'Trojka' pri glasanju za sudije Ustavnog suda treba dati prednost struci, a ne željama Čovića i HDZ-a"

"Na zastupnicima Parlamenta FBiH historijska je odgovornost."

  • Politika

  • 19. Jun. 2023  19. Jun. 2023

  • 4

Član Predsjedništva BiH i čelnik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić oglasio se danas komentarom o izboru sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

"U trenucima kada imamo ozbiljan problem s nepopunjenošću Ustavnog suda BiH, i kada aktuelna vlast iz entiteta RS traži povlačenje još jednog sudije iz Ustavnog suda, i kada se osporava pravo stranim sudijama da budu dio Ustavnog suda, svako odlučivanje o izboru sudija u Ustavni sud koje bi dalo prednost politici nad pravom i strukom samo bi dodatno ohrabrilo one koji na svaki mogući način pokušavaju da opstruiraju rad ove državne institucije", smatra Komšić.

Navodi da dosadašnja praksa, gdje se izbor sudija Ustavnog suda odvijao uz isključivu saglasnost etničkih stranaka i međunarodne zajednice (HDZ - SDA - SNSD), kao i zloupotreba tog istog utjecaja na sam rad sudija Ustavnog suda, koji su ovisno o prilikama i predmetima vršile etničke stranke i međunarodna zajednica, pokazuje svu pogubnost takvih politika i poteza kada je riječ o radu jedne od najvažnijih državnih institucija.

"Krajnje je vrijeme da se sa tom praksom prekine i da se prednost u radu ovako važnih institucija da struci a ne politici.

Pridružujem se pozivu kolege Denisa Bećirovića, i apelujem na stranke "trojke" da sačuvaju dignitet Ustavnog suda time što neće ispunjavati političke želje Dragana Čovića i HDZ-a, te da prilikom glasanja prednost daju struci a ne politici.

Na zastupnicima Parlamenta FBiH historijska je odgovornost. Pogrešne odluke neće se moći ispraviti ni za dvije decenije, a posljedice po državu mogu biti i veće od onih kakve se u ovom trenutku zamišljaju", zaključio je Komšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...