SVE OPASNIJI TREND KRETANJA BIRAČA: Lokalni izbori digli Njemačku na noge!

AfD bilježi historijski skok popularnosti. Sada su izjednačeni sa SPD-om. Ranije su bili čak i ispred te partije koja je vladajuća.

  • Evropa

  • 25. Jun. 2023  

  • 0

Izbori za organe vlasti savezne njemačke države Tirungije mogli bi biti pokazatelj sve opasnijeg trenda kretanja birača.

Ova mala regionalna jedinica na istoku Njemačke danas se suočava sa drugim krugom izbora.

U prvom krugu krajnje desna populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) "pomela" je protivničku Kršćansko-demokratsku uniju (CDU).

Danas očekuju pobjedu.

Izbori za okružnog upravitelja u Zonebergu, području od oko 57.000 ljudi, dolaze usred sve veće podrške AfD-u u anketama koje su izazvale rastući strah među promatračima i glavnim političarima od pomaka udesno u Njemačkoj, prenosi Index.hr.

Da su strahovi osnovani svjedoče i istraživanja javnog mnjenja na saveznom nivou.

AfD je druga stranka po snazi. Ona, trentno, ima isti procenat podrške birača kao i vladajuća Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD).

Tiringija je najmanja oblast u Njemačkoj. No, mogućnost da se AfD probije u vlast uznemirila je mnoge kritičare, koji stranku vide kao ksenofobičnu i antidemokratsku.

alt


AfD u Tiringiji i njegova kontraverznog tvrdolinijaškog vođu Bjoerna Hoeckea njemačka domaća obavještajna služba klasificirala je kao krajnje desne ekstremiste.

Kandidat AfD-a Robert Stuhlmann izaziva sadašnjeg okružnog upravitelja Juergena Koeppera, člana stranke desnog centra Kršćanskih demokrata (CDU).

Pobjednik će obavljati dužnost sljedećih šest godina.

U prvom krugu izbora prije dvije sedmice, Stuhlmannu je nedostajalo samo nekoliko procenata za pobjedu.

Snažan rezultat kandidata AfD-a izazvao je uzbunu u cijeloj zemlji.

Ostale političke stranke - socijaldemokrati, Zeleni, liberalni FDP koji se zalaže za slobodno tržište i krajnje lijeva ljevica - podržale su Koeppera, sadašnjeg konzervativnog predsjednika okruga.

Uz njih, javno su uz CDU-ovog kandidata bili svi. Ali je AfD-ovac imao više glasova...

Oko 48.000 ljudi ima pravo glasati na izborima. Biračka mjesta će u nedjelju biti otvorena od 8 do 18 sati.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...