BORENOVIĆ U NEVJERICI: "Umjesto da izbaci strance, Dodik iz Ustavnog suda izbacio Srbe"

“Imam osjećaj da je na djelu opet neka politička trgovina. Da i Dodik i SNSD koriste ovu vrstu mrcvarenja za neke njihove interese”, ocijenio je.

  • Politika

  • 29. Jun. 2023  

  • 1

Rad i odlučivanje u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine bez Srba za PDP je neprihvatljivo, antidejtonski i veoma štetno i za Republiku Srpsku i za državu.

Branislav Borenović, lider te stranke, istakao je kako promjena Pravila Ustavnog suda neprihvatljiva.

Ipak, odgovrom Narodne skupštinena taj potez je, tvrdi, već viđen.

“Svjedočimo nečemu što je viđeno, velika obmana busanje u prsa, koja neće dovesti do onog što je stvarni cilj , reforma Ustavnog suda i izbacivanje stranih sudija”, rekao je Borenović ističući da je Milorad Dodik umjesto stranaca iz Ustavnog suda izbacio Srbe.

On napominje da se PDP snažno zalaže za donošenje Zakona o Ustavnom sudu i zbog toga su, tvrdi, insistirali na donošenju zaključka u NSRS kojim bi prestao rad predstavnika iz RS u institucijama BiH.

“Imam osjećaj da je na djelu opet neka politička trgovina. Da i Dodik i SNSD koriste ovu vrstu mrcvarenja za neke njihove interese”, ocijenio je on uz tvrdnju da su propuštene mnoge šanse za rješenje pitanja Ustavnog suda i to upravo od SNSD i Milorada Dodika.

“Mogao je kao ključni uslov pri formiranju Savjeta ministara da stavi da se ide prvo sa usvajanjem Zakona o Ustavnom sudu”, naveo je.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine sada je nazvao krnjim tvrdeći da takvom sastavu bez Srba može donositi odluke štetne po RS, a naročito po institucije BiH.

“Zašto je SNSD odustao od našeg zaključka da zaustavimo rad u zajedničkim institucijama da zaustavimo donošenje odluka i već na sljedećoj sjednici donesemo Zakon o Ustavnom sudu koji će uvažiti ključne principe na kijima funkcioniše ova zemlja”, upitao je Borenović ističući da smatra da ne ideja SNSD da u okviru koalicije na državnom nivou, aktuelnom krizom riješi druga otvorena pitanja poput imenovanja, raspodjele sredstava itd.

Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine usvojen na sjednici u utorak nazvao je blagom i već viđenom odlukom

“U čitavom procesu mnogo neistina, laži i manipulacija”, rekao je on.

“Svako rješenje koje će obuhvatiti da devet sudija Ustavnog suda dolazi iz RS i FBiH na način da jedna trećina dolazi iz RS, a dvije trećine iz FBiH je prihvatljiva za PDP pod uslovom da u okviru kvoruma za odlučivanje mora da bude najmanje jedan sudija iz svakog konstitutivnog naroda i najmanje jedan iz svakog entiteta”, rekao je Borenović ističući da je jedini put do Zakona zaustavljanje donošenja odluka u institucijama Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...