NEOČEKIVANI REZULTATI VELIKOG ISTRAŽIVANJA: Pri ovim temperaturama je vrlo opasno voziti automobil…

Zrak ne usmjeravajte u glavu ili tijelo jer to može dovesti do upale sluznice.

  • Auto

  • 30. Jun. 2023  

  • 0

Nijedan ekstrem nije dobar, ni previsoka temperatura, a ni preniska. Ako je vani 30 stepeni, nemojte klima-uređaj namjestiti na 17 stepeni. To nije zdravo i dobro, pogotovo kada nakon duge vožnje izađete van u tropske uvjete. Njemački autoklub ADAC obično preporučuje temperature između 22 i 25 stepeni. Tako ćete u vožnji ostati fokusirani.

Ako je vanjska temperatura vrlo visoka, nakupljenu toplinu prvo je potrebno ukloniti prije početka vožnje – treba otvoriti vrata i prozore. Prilikom vožnje, svi prozori i postojeći krovni otvor ostaju otvoreni nekoliko stotina metara. Zatim uključite klima-uređaj nakon zatvaranja. Prvo se treba hladiti nekoliko minuta u načinu recirkulacije zraka jer će tako proces hlađenja biti brži.

Zrak ne usmjeravajte u glavu ili tijelo jer to može dovesti do upale sluznice. Usmjerite puhanje na vjetrobransko staklo. Potrošnja goriva s uključenom klimom raste do jedne litre goriva na 100 kilometara.

No, nemojte štedjeti. Čak i kad je u automobilu 27 stepeni, za upravljačem postaje stresno. Povećavaju se tjelesna temperatura i puls. To smanjuje sposobnost koncentracije i reagiranja. Ako temperatura poraste s 25 na 35 stepeni, rizik od nesreće povećava se za 20 posto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...