POTPREDSJEDNIK FBiH IGOR STOJANOVIĆ: "Schmidt mora obezbijediti instituciju koja će hapsiti sve one koji ruše državu"

"Isto kao što je nametnuo Zakon o negiranju genocida, sada mora pomoći da provedemo svaku odluku koja je obavezna i propisana..."

  • Politika

  • 01. Jul. 2023  

  • 0

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt iskoristio je danas bonske ovlasti te nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH. Također, van snage stavio je posljednje odluke Narodne skupštine bh. entiteta RS.

Uslijedile su brojne reakcije, a oglasio se i potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović.

 

"Ako visoki predstavnik želi da završi agoniju bh. naroda i građana koji traže sigurnost, onda mora ojačati institucije koje hapse sve one koji prijete narušavanjem državnog poretka i vrijeđaju bilo čije žrtve.

Isto kao što je nametnuo Zakon o negiranju genocida, sada mora pomoći da provedemo svaku odluku koja je obavezna i propisana, tako što ćemo osnažiti institucije da hapse na cijeloj teritoriji BiH.

Isti oni koji ruše Ustav Bosne i Hercegovine ujedno i ne dozvoljavaju da se izgradi Tužilaštvo i policija koja bi morala uhapsiti svakoga ko ruši Ustav.

U tom kontekstu Visoki predstavnik osim suspenzije nelegalnog zakona koje je donijela Skupština RS-a mora obezbijediti instituciju koja će provoditi odluke Tužilaštva i hapsiti sve one koji ruše državu. Baš onako kao u Njemačkoj", kazao je Stojanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...