SCHMIDT JE ODLUČAN DA NAPRAVI RADIKALNU PROMJENU U BiH: I to mu za sada dobro ide...

Ukratko – Schmidt je danas prvo poništio dvije antiustavne odluke NSRS i onda ih dodatno kriminalizirao.

  • Politika

  • 01. Jul. 2023  01. Jul. 2023

  • 1

Christian Schmidt danas je donio novi set odluka kojima je ojačao i stabilizirao državu BiH i zaštitio je od primitivnih secesionističkih kabadahija. Onih sadašnjih, ali i potencijalnih budućih.

Ukratko – Schmidt je danas prvo poništio dvije antiustavne odluke NSRS i onda ih dodatno kriminalizirao, piše Raport.ba.

Radi se o odluci da se zabrani objava odluka OHR-a u Službenom listu RS te zakonu o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH. Njih je Schmidt stavio van snage.

Olakšao posao tužiocima

Dodatno, izmjenama Krivičnog zakona OHR je buduću neposlušnost po pitanju poštovanja budućih odluka odlučio učiniti kažnjivom i to sa do pet godina zatvora!

No, važnije je svakako to što je državnim tužiocima olakšao posao i (ako je to bilo potrebno) ukinuo im alibi za buduće nečinjene u slučaju udara na državu.

Do sada je, naime, Krivični zakon kao udar na državu raspoznavao samo upotrebu fizičke sile. Schmidt je to sad proširio, učinio lakšim za procesuirati dodavši prostu rečenicu u Krivični zakon BiH.

Time je faktički stavio tačku na secesionističke snove ne samo Milorada Dodika, nego i eventualnih i budućih drugih dodika. Ali isto tako i na eventualne snove pojedinaca iz hrvatskog korpusa za samostalnošću.

Stvorio zakonski osnov

Tužilaštvo BiH sad faktički ima zakonsku osnovu da se sa secesionistima obračuna po kratkom postupku, baš kao što je to učinila Španija sa usijanim Kataloncima.

U suštini, nastavak je ovo donošenja sistemskih rješenja za BiH u ključnim sferama, gdje su domaći zakoni bili manjkavi.

Podsjetimo – Schmidt je prvo osigurao trajno finansiranje izbora nakon što su HDZ-ovci to pokušali blokirati u Vijeću ministara, jer im se ne sviđao Izborni zakon.

Potom je deblokirao imenovanje sudija Ustavnog suda Federacije BiH i cijelu FBiH koja je zapela u SDA-HDZ raljama.

Donio je visoki predstavnik i izmjene Izbornog zakona koje će stupiti na snagu za godinu, ukoliko se politički lideri ne dogovore. Jedino je bio primoran ad-hoc djelovati kada je SDA preko nekog “čuvara islama” Lende odlučila držati kompletan entitet kao svog taoca, jer ispadaju iz vlasti.

Zanimljivo, tu nije kraj. Schmidt je faktički najavio jačanje izbornog integriteta, tzv. elektronsko glasanje, ali i nove represivne metode za rušitelje države.

S nekoliko odluka Schmidt je dramatično unaprijedio bh. izborni sistem, sigurnost države i vladavinu prava.

I izgleda ne misli stati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...