NEZIR PIVIĆ: "Onome ko je u Konjicu bio radi fotelje nije bilo teško biti 'diplomata' i ostati nakon psovanje genocida"

Tom političkom porazu Trojka je dodala poniženje, navodi Pivić, i to ne samo sebe, već naroda, države i svih žrtava i porodica žrtava genocida u Srebrnici.

  • Politika

  • 02. Jul. 2023  

  • 1

Nezir Pivić, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH, na svom Facebook profilu komentirao je nedavni sastanak predstavnika vladajuće koalicije (Trojka-HDZ-SNSD).

"Nekoliko dana prije sastanka u Konjicu sa partnerima u vlasti iz Trojke, Dodik je predložio, a NSRS usvojila set zakona i zaključaka koji predstavljaju do sada najozbiljniji napad na Dejtonski mirovni sporazum. Trojka je poražena samim pristankom da se sastanak održi. Dali su legitimitet Dodikovom ponašanju i neustavnim zahtjevima da se pitanje stranih sudija uređuje zakonom umjesto amandmanom na Ustav BiH", napisao je Pivić.

Tom političkom porazu Trojka je dodala poniženje, navodi Pivić, i to ne samo sebe, već naroda, države i svih žrtava i porodica žrtava genocida u Srebrnici.

"Trojka se do sada mnogo puta ponizila svojim podaničkim odnosom prema Dodiku i Čoviću i udovoljavanju svim zahtjevima srpskim i hrvatskim nacionalnim politikama, a na štetu države i njenih institucija.

Međutim, niti jedno poniženje nije ravno onom da su nakon što je Milorad Dodik opsovao genocid u Srebrenici, njegovi partneri u vlasti iz Trojke ostali na sastanku u Konjicu, da bi im anticivlizacijska pojava koja psuje genocid izdiktirala svoje zahtjeve. Kazao bih da su ostali da "pregovaraju" ali oni sa Dodikom ne pregovaraju već samo primaju naređenja šta trebaju sljedeće da mu udovolje.

Zamislite da ministar vanjskih poslova Izraela ostane na sastanku na kojem je neko opsovao Holokaust ili da izjavi da neće govoriti o tome šta je sud u Ninbergu utvrdio svojim presudama jer želi da ostane diplomata? Naravno da tako nešto nije moguće za onog ko brani čast i ugled svoje države, ko poštuje svoj narod i koji osjeća bol žrtve svoga naroda kao svoju. Onaj ko je tu samo radi fotelje i ličnog interesa, njemu nije problem ni ostat na sastanku na kojem neko psuje genocid, niti "ispasti diplomata", napisao je Pivić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...