ŠTA SE DOGAĐA NA BLISKOM ISTOKU: Izrael nabavlja 25 moćnih borbenih aviona, a sve plaćaju Amerikanci...

Lockheed Martin i proizvođač motora Pratt & Whitney složili su se uključiti izraelske odbrambene firme u proizvodnju komponenti zrakoplova, istaknulo je izraelsko ministarstvo.

  • Svijet

  • 03. Jul. 2023  

  • 0

Izrael je odobrio kupovinu treće eskadrile F-35 "nevidljivih" borbenih aviona od američkog proizvođača Lockheed Martina u sklopu ugovora vrijednog tri milijarde dolara, izvijestilo je nedjelju izraelsko Ministarstvo odbrane.

Tih dodatnih 25 zrakoplova povećat će broj F-35 aviona u izraelskim zračnim snagama na 75, saopćilo je ministarstvo, dodajući da će se taj posao financirati kroz paket odbrambene pomoći koji Izrael dobiva od SAD-a.

Izrael je bio prva zemlja izvan SAD-a koja je nabavila F-35. U maju 2018. zapovjednik njegovih zračnih snaga rekao je da je Izrael prvi upotrijebio taj avion u borbi.

F-35 je također poznat kao Joint Strike Fighter, a u Izraelu pod svojim hebrejskim imenom "Adir" (Moćni). Adir, pritom, nije od ostalih F-35-ica različit samo u nazivu. Naime, Izrael je od Amerikanca ishodio opciju da se za njih proizvodi specijalna varijanta ovog borbenog aviona, u koju se ugrađuje niz izraelskih sistema, od avionike do naoružanja - mnogi smatraju da je upravo ta verzija F-35-ice najpotentnija na bojištu.

Lockheed Martin i proizvođač motora Pratt & Whitney složili su se uključiti izraelske odbrambene firme u proizvodnju komponenti zrakoplova, istaknulo je izraelsko ministarstvo.

Glavna prednost F-35 su njegove stealth karakteristike (znatno smanjena radarska vidljivost) zahvaljujući kojima bi trebao znatno uspješnije izbjegavati neprijateljske PZO sisteme, ali i borbene zrakoplove. Amerikanci su njegov razvoj i dosadašnju proizvodnju utrošili više od 412 milijardi dolara, a dosad je proizvedeno više od 935 primjeraka, što za američke potrebe, što za zračne snage njihovih saveznika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...