BIVŠI ŠEF MINHENSKE KONFERENCIJE ZA SIGURNOST: "NATO će ponuditi Ukrajini tri opcije"

Ovogodišnji samit NATO-a bit će održan u Viljnusu od 11. do 12. jula.

  • Svijet

  • 03. Jul. 2023  

  • 0

Bivši šef Minhenske konferencije za sigurnost, njemački diplomata Wolfgang Ischinger, nagovestio je da bi NATO mogao ponuditi Kijevu jednu od tri alternative.

Između ostalog, Ukrajina bi mogla koristiti prednosti Alijanse bez zvaničnog ulaska, rekao je on za Politico.

"Alijansa može ponuditi Ukrajini sve praktične i konkretne opcije i mogućnosti koje članstvo u NATO uključuje - od snabdijevanja i punog učešća u programima naoružanja i opreme do obuke i učešća u vježbama, razmjeni podataka obavještajnih službi, komunikacijama i praćenju, ali bez formalnog članstva u NATO-u", napisao je Ischinger u članku za Politico.

Druge dvije opcije koje je predložio bivši šef Minhenske konferencije uključuju mogućnost da Ukrajina gradi dugoročnu bilateralnu saradnju sa državama članicama NATO-a i opciju koju on naziva "odbrambenom eskalacijom", prenio je Sputnjik.

On implicira mogućnost obećanja NATO-a da će ruski udari na ciljeve u Ukrajini svaki put "dovesti do konkretnih odgovora Zapada – od obezbjeđivanja municije i oružja do snabdijevanja naprednijim balističkim ili dalekometnim sistemima".

Ovogodišnji samit NATO-a bit će održan u Viljnusu od 11. do 12. jula.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...