OPTIMISTIČNI REZULTATI NOVE STUDIJE: Otkriven novi način na koji bismo mogli učinkovito gubiti višak kilograma…

Hitno su potrebne inovativne strategije za rješavanje problema pretilosti.

  • Zdravlje

  • 05. Jul. 2023  

  • 0

Nedavna znanstvena studija provedena na miševima sugerira da signalni put hormona može biti ključan za gubitak i održavanje tjelesne težine. Znanstvenici sa Univerziteta McMaster u Kanadi otkrili su da faktor diferencijacije rasta hormona 15 (GDF15) može spriječiti tijelo da uspori potrošnju energije kada se smanji unos hrane. Umjesto toga GDF15 povećava metabolički proces u mišićima, učinkovito suprotstavljajući prirodni odgovor tijela da štedi energiju tokom dijete.

-Otkrili smo da kod miševa GDF15 blokira usporavanje metabolizma do kojeg dolazi tokom dijete pojačavanjem beskorisnog kruženja kalcija u mišićima, objašnjava dr. Gregory Steinberg, medicinski znanstvenik uključen u studiju.

Hitno su potrebne inovativne strategije za rješavanje problema pretilosti

Prethodna znanstvena istraživanja već su utvrdila da GDF15 utiče na apetit miševa, ali nova studija objavljena u časopisu Nature sugerira da bi također mogao igrati ulogu u dugoročnom upravljanju tjelesnom težinom i potencijalno pomoći u početnim naporima mršavljenja.

Iako su otkrića obećavajuća, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se u potpunosti razumjeli temeljni mehanizmi ovog puta i utvrdilo funkcionira li GDF15 na sličan način kod ljudi. Unatoč tome, s obzirom na rastuću globalnu krizu pretilosti i s njom povezane zdravstvene probleme poput dijabetesa tipa 2, hitno su potrebne inovativne strategije za rješavanje problema povezanih s težinom.

Naša studija naglašava potencijal hormona GDF15 da ne samo smanji želju za jedenjem masne hrane već i da istovremeno pojača sagorijevanje energije u mišićima, naglašava dr. Steinberg.

Put do učinkovitijih tretmana

Kombinacija hormona GDF15 s postojećim lijekovima mogla bi potencijalno dovesti do učinkovitijih tretmana za suzbijanje apetita, posebno za pojedince koji nisu postigli uspjeh s tradicionalnim pristupima dijeti.

Razlozi zbog kojih je dijeta uspješna za neke pojedince, a neuspješna za druge i dalje su slabo shvaćeni. Različiti faktori pridonose ovoj diskrepanciji, uključujući individualne razlike i specifične prehrambene pristupe koji se koriste. Razumijevanje signalnih puteva poput onog otkrivenog u navedenoj studiji može ponuditi dragocjene uvide u ove složenosti.

Šta je GDF15?

GDF15 je hormon koji se prirodno pojavljuje u tijelu, a prvenstveno se proizvodi u jetri i bubrezima. Njegova se proizvodnja također povećava tokom trudnoće i povezuje se s jutarnjim mučninama. Buduća istraživanja morat će istražiti sve potencijalne nuspojave i dobrobiti tretmana povezanih s hormonom GDF15.

Znanstvenici ističu važnost daljnjih studija koje ispituju veze između signalizacije GDF15-GFRAL, kruženja kalcija u mišićima i potrošnje energije kod ljudi prije i nakon gubitka težine. Ta će istraživanja biti ključna u utvrđivanju terapijskog potencijala ovog novog puta u adaptivnoj termogenezi, piše Science Alert.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...