BURNO U HRVATSKOJ: „Jedino rješenje je da Plenković prihvati Milanovićev opoziv…“

Mažar je rekao kako je Milanović sada na potezu kako ne bi došlo do određene krize.

  • Regija

  • 05. Jul. 2023  

  • 2

Saborski zastupnici Nikola Mažar iz HDZ-a, Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a, Nikola Grmoja iz Mosta i Dario Hrebak iz HSLS-a gostovali su u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" te govorili o tome tko je odgovoran za neizbor ravnatelja Vojno-sigurnosne agencije.

Hrvatska bi se za nekoliko dana mogla naći u veoma neobičnoj situaciji vezano za Vojno-sigurnosnu obavještajnu agenciju. Aktuelnom ravnatelju istječe mandat, a premijer i predsjednik RH još se nisu dogovorili o imenovanju njegova nasljednika.

Hajdaš Dončić: Ovdje je potez na premijeru Plenkoviću


Siniša Hajdaš Dončić
je rekao kako Sabor može jedino pozvati predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića da usuglase stavove i da pokušaju izabrati ravnatelja VSOA-e.

- Jedino rješenje je da Plenković prihvati Milanovićev poziv i da zajedno obave konzultacije. Trebaju dogovoriti osobu. Ovdje je potez na premijeru Plenković koji u političkom ringu mora primiti određene udarce. Nevezano upotrebljava li Milanović u svojem izričaju onomatopeju, alegoriju i basne, neke stvari treba odraditi u interesu države. Pozivam premijera da prihvati poziv i da sukladno zakonu i Ustavu, jer obojica potpisuju imenovanja ravnatelja VSOA-e i SOA-e, pokušaju izbjeći nešto što je sastavnica zakona, rekao je.


Nikola Mažar je naglasio da HDZ insistira na poštivanju zakona i Ustava.


- U ovom slučaju zakon i Ustav su vrlo jasni. Imate Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu koji u članku 66. propisuje da imenovanja i razrješenja supotpisuju predsjednik Vlade i predsjednik Hrvatske te donose rješenje, ali da se imenuju ravnatelji sigurnosnih službi na prijedlog ministra obrane. Ustav u članku 94. govori da predsjednik Republike Hrvatske mora voditi brigu  o stabilnosti i funkcioniranju sustava i države. Imate i članak 103. koji propisuje njegovu odgovornost za sigurnosne službe. U ovom slučaju su stvari ispoštovane u milimetar. Ministar obrane sukladno članku 66. predlaže kandidata predsjedniku Republike Hrvatske i predsjedniku Vlade RH. On to čini u roku i čini na zakonski propisan način. Imate predsjednika koji se oglušuje, koji ne poštuje ni zakon ni Ustav i ne odgovara predlagatelju je li suglasan s ti prijedlogom, hoće li ga potpisati ili neće. Rok je pet dana, rekao je. 

Mažar je upitao Hajdaša Dončića poštuje li predsjednik Odbor za nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora na što je Hajdaš Dončić odgovorio da je takav zaključak nastao od članova HDZ-a koji su ga progurali.

- Ja sam legalist. Nemam većinu u Odboru jer predsjednik Odbora je predstavnik najveće oporbene stranke u Hrvatskoj. To je bio prijedlog HDZ-a, naravno da se svi prijedlozi koji dođu potpisuju. Ja se s tim prijedlogom ne slažem, ali sam ga potpisao. Ako želite da država funkcionira, morate imati razgovor predsjednika i premijera. Ovo je samo jedan mali igrokaz, rekao je.


Nikola Grmoja
je naglasio kako bez dogovora predsjednika države i predsjednika Vlade ne može doći do imenovanja.

- Nisam sretan što je Milanović isključivo fokusiran na ministra Banožića i na imenovanja. Ovo je bitno pitanje, ali imamo i većih problema od ovog. Poput afere u HEP-u gdje se plin kupovao po ekstremno visokim cijenama koje je odredila Vlada, a onda prodavao za 40 puta manju cijenu. Tu je oštećen HEP. Predsjednika su jučer pitali o tome, a on je šutio. Njemu je očito ovo bojno polje s Vladom, rekao je.

Dario Hrebak je rekao kako je procedura u ovom slučaju jasna.

- Jasno je da supotpis jako puno toga otkriva. Da bi nešto prošlo, morate imati supotpis, da bi imali supotpis, morate imati dogovor. Dvije osobe moraju razgovarati. Ako ne dođe do razgovora, ne vidim kako možemo doći do rješenja. Kompromis u politici mora biti stalno prisutan. Od nas građani očekuju rješenja, da radimo svoj posao te da odabir ravnatelja ne bude predmet nikakvih sporova. Ovdje treba stati sa svim prepucavanjima. U prvom planu treba nam biti država, rekao je Hrebak.

Grmoja je naglasio kako mu je zanimljivo kad HDZ govori o Milanovićevom rječniku.

- Molio bih da se ode na službene stranice HDZ-a pa da se vidi nekoliko zadnjih objava kako se piše o oporbi i kako se naziva predsjednik države. Pale su teške riječi s obje strane i ne mogu se pozivati da su zvali predsjednika države na sastanak. Sad kad on zove, oni ne žele jer Milanović nije htio kad su oni njega zvali. Ako je interes države ispred svega, nacionalna sigurnost u fokusu, onda će se zaboraviti ono što se pisalo i govorilo i pokušat će se riješiti problem. Nije kompromis da se pošalje kandidat i da se čeka da se taj kandidat potvrdi, naglasio je.

Hrebak je dodao kako nije ugrožena nacionalna sigurnost, ali da "tjeranje maka na konac" nije pametno rješenje.

Hajdaš Dončić se nadovezao te rekao kako je bez dogovora sve ostalo gubitak vremena.

Mažar je rekao kako je Milanović sada na potezu kako ne bi došlo do određene krize.

- Na njemu je da poštuje određene članke, zakone i Ustav, da će se očitovati na saborski Odbor za nacionalnu sigurnost kao najviše predstavničko tijelo u Saboru i na prijedlog ministra koji je predložio reći je li taj kandidat dobar ili nije dobar. Animozitete treba staviti sa strane, rekao je Mažar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...