TURISTIČKA GODINA POHLEPE: Na Jadranu kugla sladoleda 5 eura, gosti nisu budale…

Ta kuglica sladoleda je svako ljeto mjera za kvalitet života u zemlji koja živi od turizma, cijedi resurse i jako malo stvara, i to se sve podupire poreznim i ostalim politikama.

  • Ekonomija

  • 06. Jul. 2023  

  • 2

Ova godina pogotovo za Hrvatsku je godina pohlepe, polakomili su se i trgovci i pružatelji usluga na svim razinama.

Naljutio je vlasnik Boškinca Boris Šuljić ovih dana sve one koji su se zakačili za tu kuglu sladoleda od 5 eura, dok kukaju kako Hrvati više nemaju gdje na more a da ne bankrotiraju. Ta kuglica sladoleda je svako ljeto mjera za kvalitet života u zemlji koja živi od turizma, cijedi resurse i jako malo stvara, i to se sve podupire poreznim i ostalim politikama.

Boris Šušljić, vlasnik boutique hotela i Michelinom nagrađenog restorana na dalmatinskom otoku, kaže da Hrvatska mora biti još skuplja destinacija, ali usto i bolja, kako bi se uz što manje masovke napravio kvalitetan proizvod uz veći prihod, i bolji kvalitet života lokalnog stanovništva koje će sebi moći priuštiti i kvalitetno stanovanje i sladoled.

A to se svakako neće dogoditi bez zaokreta u prostornom planiranju i poreznoj politici i regulativi, koji podupiru i hrane apartmanizaciju i bujanje segmenta koji ima najkraću sezonu i najmanji prihod po gostu, ma koliko porasle cijene smještaja u apartmanima, a usto potiče rast cijena stambenih nekretnina i iseljavanje. Porezna politika i regulativa ni na koji način u Hrvatskoj ne motiviraju razvoj poduzetništva mimo apartmana, ulaganje u mali hotel i dalje se ne isplati, kratka sezona povećava probleme nedostatka radnika i radi ogroman pritisak na zaradu u ta dva mjeseca poslovanja. Sve su to problemi o kojima se dugo priča no ne radi se konkretno ništa ne poduzima, piše Poslovni dnevnik.

No, kad su u pitanju cijene, treba imati na umu da gosti nisu budale i da žele vrijednost za novac, i nikako se ne žele osjećati oderano. Ova godina pogotovo za Hrvatsku je godina pohlepe, polakomili su se i trgovci i pružatelji usluga na svim razinama, iskoristivši inflaciju i euro da vrate gubitke iz korone. Potrošači imaju puno pravo žaliti se na tu kuglicu sladoleda, kao i druge cijene koje su podivljale, a bez podizanja kvalitete, i tražiti povoljniju ponudu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...