UGROŽENA NACIONALNA SIGURNOST: Zoran Milanović se večeras vanredno obraća javnosti

Izvanredno obraćanje predsjednika Republike Hrvatske dolazi u trenutku kada bi kriza u Vojno sigurnosno-obavještajnoj agenciji mogla ugroziti nacionalnu sigurnost.

  • Regija

  • 06. Jul. 2023  

  • 2

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović obratit će se hrvatskoj javnosti u četvrtak u izravnom televizijskom prijenosu u 20:05 sati, piše tportal.hr.

Izvanredno obraćanje predsjednika Republike dolazi u trenutku kada bi kriza u Vojno sigurnosno-obavještajnoj agenciji mogla ugroziti nacionalnu sigurnost. Od 11. srpnja VSOA, jedna od dvije obavještajne agencije koje postoje u Hrvatskoj, ostat će potpuno obezglavljena. Aktualnom ravnatelju VSOA-e, generalu Ivici Kinderu, mandat završava s datumom 10. srpnja, nakon čega on više ne može upravljati tom agencijom. Budući da već godinama nije imenovan zamjenik ravnatelja, nema tko privremeno preuzeti vođenje VSOA-e do imenovanja novog ravnatelja, a dogovor o novom ravnatelju nije ni izbliza na pomolu zbog svađe predsjednika RH Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

Predsjednik Milanović je u četvrtak ujutro pozvao je premijera Andreja Plenkovića na žurni sastanak kako bi usuglasili kandidata za novog ravnatelja VSOA-e. MIlanović je pozvao Plenkovića da razgovaraju i usuglase kandidata za ravnatelja VSOA-e, kao što je to propisano Ustavom i zakonom te u skladu s ustaljenom praksom kod svih dosadašnjih imenovanja čelnika sigurnosno-obavještajnih agencija. Predsjednik je naveo kako se problemi kojima je ta agencija opterećena niz godina ne mogu riješiti samo imenovanjem novog ravnatelja VSOA-e.

No, predsjednik Vlade je vrlo brzo odbio Milanovića.

Plenković je rekao da je Vlada preko ministra obrane Marija Banožića poslala predsjedniku prijedlog za imenovanje brigadnog generala Mije Validžića, 'čovjeka sa svim referencama', još u veljači.

'Jučer smo čuli da je Vlada g. Validžića bacila preko plota. E vidite, za razliku od predsjednika, mi poštujemo proceduru i zakon', rekao je, dodajući da je Milanović 'silovao zakon' u slučaju prof. Zlate Đurđević i imenovanja čelnika Vrhovnog suda.

'Budući da mandat g. Kinderu istječe za nekoliko dana, već smo pripremili i informirali g. Lozančića o načinu da se ovlasti jednu osobu u sustavu da obavlja one poslove koje može dok se ne postigne dogovor o čelniku VSOA-e', kazao je, nabrajajući neuspjele kadrovske prijedloge Vlade prema Uredu predsjednika, pa i u diplomaciji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...