ANDREJ PLENKOVIĆ U ORAŠJU: "Snažno se zalažemo za ulazak BiH u EU"

Nakon ceremonije otvaranja, rekao je medijima da ta institucija neće služiti samo za pružanje konzularnih usluga svima kojima trebaju, a naročito Hrvatima kao konstitutivnom narodu u BiH, nego i kao znak želje za poboljšanjem političkih i privrednih odnosa.

  • Vijesti

  • 06. Jul. 2023  

  • 4

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je veliko zadovoljstvo što je danas u u Orašju otvoren šesti Konzulat Hrvatske u Bosni i Hercegovini, "što predstavlja još jednu poruku podrške, prijateljstva i brige", prenosi Fena.

Nakon ceremonije otvaranja, rekao je medijima da ta institucija neće služiti samo za pružanje konzularnih usluga svima kojima trebaju, a naročito Hrvatima kao konstitutivnom narodu u BiH, nego i kao znak želje za poboljšanjem političkih i privrednih odnosa.

Planković je istakao da četiri milijarde eura trgovinske razmjene pokazuje koliko smo jedni drugima važni partneri, kao i 1,3 milijarde investicija iz Hrvatske u BiH.

Naveo je da će naredne godine Hrvatska sa zadovoljstvom biti zemlja partner na Mostarskom sajmu i izrazio želju da BiH uskoro ispuni uslove za početak pregovora o članstvu u EU.

Plenković je naglasio da sve to pokazuje snažnu, kontinuiranu i odgovornu politiku Hrvatske da kao prijatelj, partner i susjed bude najsnažniji zagovornik Bosne i Hercegovine unutar EU.

On je izrazio želju da BiH uspije u reformskim naporima koje poduzima Vijeće ministara BiH na putu ka članstvu u EU.

- Time bi BiH nakon stjecanja kandidatskog statusa kojeg smo snažno podržali u decembru prošle godine, bila u poziciji i da otpočne pregovore o pristupanju Europskoj uniji. Sve je to dio onoga što je snažna, kontinuirana i odgovorna politika Republike Hrvatske, posebno vlade koju predvodim već sedam godina - poručio je Plenković.

Otvaranju Konzulata prisustvovali su predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...