ZELENSKI NAKON SASTANKA S ERDOGANOM: "Vratit ćemo našu kontrolu nad Krimom, hvala Turskoj..."

Američkom predsjedniku Bidenu zahvalio je na odluci da Ukrajini pošalje kasetnu municiju.

  • Evropa

  • 08. Jul. 2023  

  • 0

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako vjeruje da će njegova zemlja vratiti kontrolu nad Krimom i zahvalio je Turskoj na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

“Zahvalan sam Turskoj na podršci našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu”, rekao je Zelenski govoreći zajedno s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom na zajedničkoj press konferenciji u Istanbulu rano jutros.“Razgovarali smo o situaciji na Krimu koji Rusija još uvijek nezakonito kontrolira i koristi kao mostobran prijetnji i opasnosti. U svakom slučaju, obnovit ćemo našu kontrolu nad Krimom”, rekao je.

Erdogan podržao Ukrajinu i najavio Putinov dolazak

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan iskazao je punu podršku njegovoj zemlji, ali i najavio da će ga idući mjesec posjetiti Vladimir Putin

Erdogan se u Istanbulu prvi put sastao s ukrajinskim predsjednikom otkako je počeo ruski napad. Kazao je poslije sastanka da Ukrajina "zaslužuje integraciju s NATO-om" i pozvao Kijev i Moskvu da se vrate mirovnim pregovorima.

Najavio je da će "idući mjesec" Tursku posjetiti ruski predsjednik Vladimir Putin. Erdogan i Zelenski razgovarali su o budućnosti ukrajinskog sporazuma o izvozu žitarica preko Crnog mora. Sporazum, postignut u julu 2022. uz pokroviteljstvo Ujedinjenih naroda i Turske, ističe 17. jula, a Rusija je rekla da ne vidi razloga za njegovo produženje.

"Nadamo se da će sporazum biti produžen", rekao je Erdogan i najavio da o tome namjerava razgovarati s Putinom u septembru. Zelenski je kazao da se mnogi ljudi širom svijeta oslanjaju se na taj koridor za hranu "i ti životi ne mogu ovisiti o raspoloženju predsjednika Ruske Federacije".

Američkom predsjedniku Bidenu zahvalio je na odluci da Ukrajini pošalje kasetnu municiju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...