NEVJEROVATNA REAKCIJA: Nakon Dodikovog potpisivanja Ukaza oglasilo se Tužilaštvo BiH…

-Dodik je potpisivanje ukaza o proglasu zakona kojim se neće objavljivati odluke visokog predstavnika uradio planski i s namjerom, poručio je Nurko Pobrić, profesor ustavnog prava.

  • Vijesti

  • 08. Jul. 2023  08. Jul. 2023

  • 3

Nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik objavio na Twitter profilu da je potpisao ukaz suprotno stavu visokog predstavnika, državno tužilaštvo je na upit Detektora odgovorilo da “prati situaciju“, ali nije dalo detalje šta to konkretno znači, dok stručnjaci ističu da bi ova institucija trebala reagovati.

Dodik je na svom Twitter nalogu objavio da je potpisao ukaz Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, koji je NSRS usvojila na sedmoj posebnoj sjednici, održanoj 21. juna 2023. godine, uz fotografiju samog ukaza.

Prošlog vikenda je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH nakon niza odluka Narodne skupštine koje se odnose na nepoštivanje odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH. Visoki predstavnik je također poništio ove odluke. Izmjenama Krivičnog zakona Schmidt je kao krivično djelo predvidio neizvršavanje odluka ili sprečavanje izvršavanja odluka visokog predstavnika.

Iz Tužilaštva su za Detektor kazali da zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama za provedbu zakona prate situaciju u pogledu postojanja elemenata kaznenih djela iz nadležnosti Tužilaštva.

“Tužitelji će u tom smjeru provjeriti sve dostupne informacije, o čemu će javnost biti obaviještena“, navodi se u odgovoru na upit Detektora, bez dodatnih pojašnjenja.

Dodik je potpisivanje ukaza o proglasu zakona kojim se neće objavljivati odluke visokog predstavnika uradio planski i s namjerom, smatra Nurko Pobrić, profesor ustavnog prava, “jer sada i ako dođe do krivičnog gonjenja, iz Republike Srpske će postavljati pitanje legaliteta visokog predstavnika u BiH“.

“Ipak, mislim da Tužilaštvo BiH mora reagovati na ovakav čin. Čitavu strategiju u posljednje vrijeme Dodik i političari iz Republike Srpske grade upravo na postavljanju pitanja legaliteta visokog predstavnika. Kako će se ovo pravno raspetljati, ostaje da se vidi“, kaže on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...