ESCOBAROV VJETAR U LEĐA DODIKU: „RS već duže vrijeme djeluje kao nezavisna država, a samo je formalno u BiH…“

Međutim, napravio je, u međuvremenu, snažan lični zaokret i odstupio od zvanične politike SAD-a u Regionu, duvajući snažno u Dodikova jedra.

  • Politika

  • 10. Jul. 2023  

  • 10

Šokantne su erozivne izjave Gabriela Escobara, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalnog izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan, koji je nonštalantno produžio rok Miloradu Dodiku za razvaljivanje BiH - do raspisivanja referenduma o otcjepljenju RS-a od BiH.

Ova Eskobarova izjava, koja je došla nakon oštre osude Dodikovih postupaka, (odnosno potpisivanja Ukaza o donošenju Zakona o zabrani objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku BiH), od strane Anthonyja Blinkena, američkog državnog sekretara, unijela je pravu pometnju na političkoj sceni i u BiH i u regionu, piše na svom blogu Slobodan Vasković.

Escobar je kazao, komentarišući Dodikovu najavu da će raspisati referendum o otcjepljenju RS od BiH, "Ako zaista do toga dođe, mi ćemo reagovati vrlo oštro. Neće biti raspada Bosne i Hercegovine. SAD neće odustati od Dejtonskog mirovnog sporazuma i naših obaveza prema toj zemlji. Nadamo se da Dodik neće ići tako daleko i da je to samo politička retorika. Ali ako nije, spremni smo reagovati političkim sredstvima poput sankcija i Bonskih ovlaštenja".

-Njegova izjava, praktično, daje Dodiku priliku i prijeko potrebno vrijeme da nastavi sa donošenjem niza zakonskih akata kojima se razgrađuje BiH. Nakon što to učini, neće mu ni biti potreban referendum. Uostalom, budimo sasvim iskreni, RS već duže vrijeme djeluje kao nezavisna država, a samo je formalno u BiH. Nije moguće da to Escobar nije primijetio.

Možda je moguće da Escobar “solira”, a njegovo “soliranje” je, najblaže rečeno, prestrašno i nimalo obećavajuće po BiH.

I, što to ne reći, Escobarove izjave u potpunoj su suprotnosti sa zvaničnom politikom SAD-a.

Blinken je, bez ostatka, podržao napore Michaela Murphyja, ambasadora SAD-a u BiH, koji čini sve da sačuva Dejtonsku državu BiH od Dodikovih secesionističkih napada i konkretnih poteza, ali je Escobar svojom izjavom, ponovljenom nekoliko puta, te napore u dobroj mjeri urušio.

Eskobar je dao vjetar u leđa Dodiku, tu nema nikakve dileme, ali i, bez imalo savjesti, zario nož u leđa svima onima, posebno iz Republike Srpske, koji se protive razvaljivanju BiH, a samim tim i Republike Srpske. Escobar je sve te postavio u agregatno stanje glinenih golubova; Spremnih da budu “odstrijeljeni” kada god to Dodik poželi.

Escobar je svojim izjavama doveo u opasnost Dejtonski sporazum i to zajedno sa Dodikom.

Njegovo dodatno vrijeme dato Dodiku je usmjereno direktno protiv Dejtona, protiv BiH, protiv Republike Srpske, koju je Dodik pljačkom spržio i protiv svih naroda u BiH, sa akcentom na Srbe koji zbog Dodikove retrogradne politike žive u getu.

Međutim, napravio je, u međuvremenu, snažan lični zaokret i odstupio od zvanične politike SAD-a u Regionu, duvajući snažno u Dodikova jedra.

Nema nikakve dileme više da Escobar ima već duže vrijeme tajne razgovore sa Dodikom i da su oni ključni za Dodikov nastavak rada na disoluciji BiH, zaključio je Vasković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...