POLJSKA VOJSKA U VISOKOJ PRIPRAVNOSTI NA GRANICI S BJELORUSIJOM: "Neprijatelj je potpuno nepredvidljiv"

Poljska je rasporedila stotine dodatnih pripadnika snaga sigurnosti na svoju istočnu granicu.

  • Evropa

  • 10. Jul. 2023  

  • 0

Nakon što su Poljska, Litva i Latvija izrazile zabrinutost NATO-u zbog premještanje ruskog nuklearnog oružja, ali i plaćenika skupine Wagner u susjednu Bjelorusiju, BBC javlja da su poljski graničari u stanju pripravnosti uzduž granice koja je već ranije, zbog pojačanog priljeva migranata, transformirana kilometrima visoke metalne ograde, termalnim kamerama i reflektorima

Poljska je rasporedila stotine dodatnih pripadnika snaga sigurnosti na svoju istočnu granicu. 'Najveća prijetnja je to što je naš susjed, Bjelorusija, potpuno nepredvidiv', kazao je Michal Bura iz lokalne granične straže za BBC, dodajući da moraju biti spremni za bilo kakav razvoj događaja.

Veliki šatorski kamp izvan Minska, vjerovatno pripremljen za borce Wagnera nakon marša na Moskvu, zasad je prazan. Wagnerovi kontakti na internetu uglavnom su nestali, pozivi se ne mogu ostvariti, no mrežni kontakt i dalje je aktivan.

'Da, još uvijek zapošljavamo, sve je normalno', rečeno je dopisnici BBC-a Sarah Rainsford proteklog vikenda, nakon što je kontaktirala Wagner koristeći muško ime. Poslali su joj detaljne pisane upute o tome kako pronaći plaćenike u njihovom kampu za obuku u blizini Krasnodara u južnoj Rusiji. 'Na kontrolnoj točki... pitajte vojnike kako pronaći PMC Wagner', glasila je poruka. 'Na drugoj kontrolnoj točki, recite da vas je Anatolij poslao, i da ste tamo zbog prijave.'

Kao potencijalnom novom Wagnerovcu, rečeno joj je da ponese japanke za tuširanje i vlastito donje rublje, a traži se i dobro zdravstveno stanje, bez ovisnosti o drogama. O rasporedu unutar Wagnera odlučit će pak instruktor nakon procjene. Međutim, nakon pitanja hoće li završiti u Ukrajini, 'Anatolij' je prestao odgovarati.

Većini Bjelorusa neće biti žao ako se Wagner tamo nikad ne pojavi. Iz poruka na mrežama jasna je zabrinutost zbog dolaska 'vojske kriminalaca'. 'Kako oni mogu donijeti išta dobro?', pita Valerij Sahaščuk, bivši zapovjednik padobranaca, zadužen za obranu u bjeloruskoj oporbenoj vladi u egzilu. Ipak, oči mu sjaje dok govori o maršu plaćenika na Moskvu.

'Ne tako davno, cijeli je svijet doživljavao Rusiju kao divovskog, snažnog medvjeda. Sada vidimo da iza te slike nema ničeg', kaže Valerij, objašnjavajući da je slab odgovor Kremlja na pobunu probudio u njemu nadu u promjenu. 'Cijeli sustav je truo... a mislim da je u Bjelorusiji još gore.' Valerij sumnja da će se Wagner ikada u većem broju preseliti u njegovu zemlju ili da će se sam Prigožin, nakon izdaje, nastaniti tako blizu Rusije i njezine sigurnosne službe FSB-a: 'U Bjelorusiji FSB-ovci ne brišu cipele na ulaznim vratima. Samo umarširaju i rade što žele'.

Čak i ako Wagner konačno stigne u Bjelorusiju, poljska zabrinutost može biti motivirana i unutarnjom politikom, koliko i sigurnosnim strahovima. 'Oni nisu ništa s čime se graničari ne mogu nositi, ne mogu se mjeriti s onim što imamo... Ali kao politički alat može biti vrlo korisno prodati [Wagner] kao veliku opasnost', tvrdi Piotr Lukasiewicz iz poljske grupe za političku analizu Polityka Insight. On misli da vlada zapravo pokazuje mišiće uoči izbora ove jeseni.

Pa ipak, malo je toga jasno oko Wagnerovih pobunjenika, čak i sada. Poljske granične patrole ostaju u stanju visoke pripravnosti, pojačavajući svoje ophodnje, zaključuje BBC.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...