NJEMAČKI KANCELAR OLAF SCHOLZ: "Ne postoji veza između kandidature Turske za EU i članstva Švedske u NATO-u"

Olaf Scholz rekao je da vidi "pozitivnu poruku" u izjavama turskog predsjednika, naime da je zeleno svjetlo za članstvo Švedske "zamislivo u bliskoj budućnosti".

  • Evropa

  • 10. Jul. 2023  

  • 0

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da ne postoji veza između pregovora Turske o članstvu u EU i ulaska Švedske u NATO, kao što je ustvrdio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"To ne treba promatrati kao povezanu temu", izjavio je njemački kancelar na press-konferenciji u Berlinu, komentirajući promptno neočekivani uvjet koji je nešto ranije u izjavi novinarima postavio turski predsjednik.

Scholz je ocijenio da "ništa ne stoji na putu Švedskoj da uđe u NATO", što turski predsjednik mjesecima koči.

"Prvo otvorite put Turskoj da se pridruži Europskoj uniji, a onda ćemo otvoriti put Švedskoj, baš kao što smo utrli put Finskoj", rekao je Erdogan pred novinarima uoči otvaranja godišnjeg summita NATO-a u Vilniusu.

Olaf Scholz rekao je da vidi "pozitivnu poruku" u izjavama turskog predsjednika, naime da je zeleno svjetlo za članstvo Švedske "zamislivo u bliskoj budućnosti".

Pregovori između Turske i EU u zastoju su već nekoliko godina.

Turska je posljednja zemlja NATO-a, uz Mađarsku, koja se protivi ulasku Švedske, unatoč mjerama koje je ta skandinavska zemlja poduzela, uključujući reformu svog ustava i usvajanje novog zakona o borbi protiv terorizma. Erdogan kritizira Švedsku zbog navodne popustljivosti prema kurdskim militantima koji su se sklonili na njeno tlo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...