ZLATKO LAGUMDŽIJA U NEW YORKU: "Hitno zaustaviti Dodika proruskog predsjednika entiteta Republika Srpska"

"Dodik negira da je genocid ikada počinjen, vrijeđa žrtve i njihove porodice i čini poteze koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju očuvanju mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i regionu", naveo je.

  • Politika

  • 11. Jul. 2023  11. Jul. 2023

  • 5

Zlatko Lagumdžija, stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku, prisustvovao je obilježavanju 28. godišnjice genocida u Srebrenici i podizanju zastave Bosne i Hercegovine u Bowling Greens Parku, u organizaciji Američko-bosanske zajednice u New Yorku.

 "28 godina nakon genocida u Srebrenici i 20 godina nakon što je u Potočarima organizovana prva dženaza kada je u Srebrenici pronađeno, identificirano i pokopano prvih 600 od 8372 žrtve – najmlađa žrtva sahranjena je novorođenče Muhić, nije bilo vrijeme da se daju ime, a najstarija gospođa Saha Izmirlić imala je 94 godine kada je brutalno ubijena. 

Tokom jula 1995. godine, u nemilosrdnoj operaciji ubijanja, sa jasnom namjerom, dobro organizovanom i po precizno definisanom planu i obrascu, uslijedila su pogubljenja na najstrašniji mogući način. Među ubijenima je više od 800 djece. To je svjesno učinjeno kako bi se fizički i biološki uništili Bošnjaci kao etnička grupa.

Tadašnja politička i vojna vlast tzv. Republike Srpske planirala je zločin genocida i pružala logističku podršku zločincima. Vlasti su tada prikrivale zločine raskopavanjem i prikrivanjem masovnih grobnica, što je, naglašavam, potvrđeno i odlukama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Za zločin genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i okolini, Haški tribunal je na doživotnu kaznu zatvora osudio prvog predsjednika samoproglašene RS Radovana Karadžića, kao i druge najviše političke i vojne zvaničnike.

 Oni su osuđeni, ali njihov projekat i politika nisu mrtvi", kazao je Lagumdžija u svom obraćanju.

Istakao je da aktuelni predsjednik tog entiteta Milorad Dodik nije izvukao pouke iz presuda međunarodnih sudova.

"Naprotiv, kao i ratni zločinac Radovan Karadžić, Dodik negira da je genocid ikada počinjen, vrijeđa žrtve i njihove porodice i čini poteze koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju očuvanju mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i regionu.

Ujedinjeni narodi i velika većina zemalja priznali su greške učinjene prema Bosni i Hercegovini. Generalni sekretar UN-a Kofi Anan priznao je krivicu međunarodne zajednice rekavši da "Srebrenica predstavlja najveću sramotu u istoriji Ujedinjenih nacija". Učinjene greške se više ne mogu ispraviti, ali imamo obavezu spriječiti njihovo ponavljanje. Zajedno.

Stoga je potrebno hitno i odlučno zaustaviti proruskog predsjednika entiteta Republika Srpska prije nego što destabilizuje državu Bosnu i Hercegovinu, region Zapadnog Balkana i cijeli euroatlantski prostor. Ovo je pravo mjesto i pravo vrijeme da pozovemo Evropsku uniju da se probudi i pridruži sankcijama koje su Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države uvele protiv poricatelja i rušitelja Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je, između ostalog, Lagumdžija.

Na kraju je istakao da sve dok se sjećamo Srebrenice, danas i u budućnosti, postavljamo još jedan blok za naše napore u prevenciji genocida i pomirenju zasnovanom na istini i pravdi, ne samo u našoj zemlji i regionu, već i u cijelom svijetu.

"A širenjem istine o Srebrenici dajete nadu da će nove generacije živjeti u održivom i boljem svijetu i društvu od ovoga koje dijelimo danas", dodao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...