ŠOJGU PRIJETI UPOTREBOM KASETNIH BOMBI: „Oko za oko, zub za zub….“

Grupe za odbranu ljudskih prava i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres dovode u pitanje odluku Washingtona o slanju takve vrste municije.

  • Svijet

  • 12. Jul. 2023  

  • 0

Ruski zračni napadi na Kijev i druge ukrajinske gradove zabilježeni su jučer. Protuzračna odbrana oborila je 26 od 28 bespilotnih letjelica, objavila je ukrajinska vojska. Tvrde i da su njezine snage uhvatile u zamku ruske vojnike, da ih tjeraju s njihovih položaja u gradu Bahmutu te da napreduju u sklopu protuofanzive. Prema ruskim izvještajima, njihove snage odbile su ukrajinsko napredovanje na istoku i jugu Ukrajine.

 

-Ako SAD opskrbi Ukrajinu kasetnim bombama, Moskva će upotrijebiti slično oružje, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Šojgu je ustvrdio da Rusija dosad nije koristila kontroverznu municiju u svojim vojnim kampanjama. Oružje je zabranjeno u većini zemalja svijeta, no ne i u Rusiji, Ukrajini i SAD-u.

- Ako SAD opskrbi Ukrajinu kasetnim bombama, ruske oružane snage bit će prisiljene koristiti slična sredstva uništenja protiv oružanih snaga Ukrajine kao mjeru "oko za oko, zub za zub", citirale su ruske novinske agencije Šojgua.

Ruske kasetne bombe puno su učinkovitije od američkih i dostupne su u širem i raznolikijem rasponu, rekao je.

SAD je najavio dostavu kasetnih bombi prošle sedmice, rekavši da je važno Kijevu poslati to oružje zbog manjka municije, unatoč tome što predstavlja veliki rizik za civile.

Grupe za odbranu ljudskih prava i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres dovode u pitanje odluku Washingtona o slanju takve vrste municije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...