SAŠA JANKOVIĆ O AMERIČKIM SANKCIJAMA ALEKSANDRU VULINU: „Srbija ima dvije opcije, a ni jedna nije dobra…“

"Ako i u ovom slučaju bude ovo drugo, veliki problemi tek počinju“, poručio je Janković.

  • Regija

  • 12. Jul. 2023  12. Jul. 2023

  • 1

Bivši zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da Srbija ima dvije opcije da reaguje na odluku SAD-a da uvedu sankcije Aleksandru Vulinu – da ne odgovori recipročnim mjerama, čime se stavlja u ponižavajući položaj, ili da prekine saradnju sa američkim kolegama i tako ugrozi nacionalnu bezbjednost, a ni jedno ni drugo nije dobro.

Janković je za portal N1 rekao da SAD svakako nisu uvele sankcije Vulinu iznenada i tek tako, jer je bilo prethodnih radnji i signala da saradnja sa njim nije moguća i da se ovo može dogoditi.

Ti signali su davno stigli. Ovako nešto, da neka velika država kao što su SAD uvede sankcije najvišem funkcioneru u sektoru bezbjednosti se izuzetno rijetko dešava. Od 2000. godine do danas to se nije desilo, a mislim i nikad ranije, ne računajući period ratova i sankcija devedesetih, kazao je Janković.

I kao što američka država to nije uradila tek tako, dodao je, ovdje se ne radi samo o Vulinu, već i država Srbija mora da vidi šta će sada da uradi, a najmanja šteta za građane i njihovu bezbjednost, kao i za međunarodnu saradnju i položaj Srbije u svijetu, je da Vulin kaže da se povlači.

To bi bilo prvo i najlogičnije rješenje, a ako ne, onda bi onaj ko ga je postavio na tu dužnost trebalo da mu kaže da to uradi, jer su interes zemlje i bezbjednost građana najbitniji, istakao je Janković.

Prema njegovim riječima, Srbija nikako nije smjela da na čelu BIA ima takvog čovjeka, a ako već jeste, trebalo je da se reaguje prije formalnog uvođenja sankcija, kada su počeli da stižu neformalni i drugi signali da on nije poželjan sagovornik.

-Čak i ako je neko prespavao sve to, sada bi morala da se donese odluka o njegovom povlačenju i da je on saopšti kao svoju. Nema tu mnogo priče među ozbiljnim ljudima, rekao je Janković.

Janković je istakao da je „elementarna stvar da na tako visoku poziciju, posebno u sistemu bezbjednosti, ne smiju nikada da dođu ljudi povezani sa drogom i trgovinom oružjem“, kao i da se „ne bi usudio da dokazuje da Amerika nije ozbiljna po ovom pitanju“.

Ukazao je da bi državni organi trebalo da zatraže sve informacije iz Amerike, da ih provjere i ako nađu osnov da pokrenu postupke protiv Vulina, jer se radi o navodnim ozbiljnim krivičnim djelima.

A ako se desi da je u pitanju neka neobična zabuna, onda bi Vulin mogao da traži moralnu i svaku drugu satisfakciju za sve, ali previše je ovdje ‘trebalo bi’, u našoj stvarnosti su stvari najčešće drugačije, rekao je Janković.

On je ocijenio da je bezbjednosna saradnja Amerike i Srbije od ključnog značaja za službe bezbjednosti, državu i njene građane i da nam ovakva situacija može „zatvoriti mnoga vrata“.

„Glavno je pitanje je da li neko odgovoran brine više o nacionalnom interesu Srbije ili o drugim stvarima. Ako i u ovom slučaju bude ovo drugo, veliki problemi tek počinju“, poručio je Janković.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...