VJETAR U LEĐA: Sanchez obećao Erdoganu punu podršku procesu pridruživanja Turske Evropskoj uniji

"Moramo vidjeti tačno kako možemo preduzeti korake ovih mjeseci kako bi se Turska osjećala bliže, a ne dalje," rekao je on.

  • Evropa

  • 12. Jul. 2023  

  • 0

Španski premijer Pedro Sanchez rekao je u srijedu da je obećao turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu da će Madrid doprinjeti procesu pridruživanja Turske Evropskoj uniji.

Na konferenciji za novinare na marginama samita NATO-a u glavnom gradu Litvanije Vilniusu, Sanchez je tokom sastanka s Erdoganom rekao da je obećao da će pokušati unaprijediti pitanja od interesa za Tursku u vezi sa njenim pristupanjem EU-u tokom predsjedavanja Španije ovim blokom.

"Moramo vidjeti tačno kako možemo preduzeti korake ovih mjeseci kako bi se Turska osjećala bliže, a ne dalje," rekao je on.

Dodao je da je Španija uvijek imala pozitivan stav prema dva glavna prioriteta Turske - liberalizaciji viznog režima i ažuriranju carinske unije, prenosi Anadolija.

Kao predsjedavajući rotirajućim predsjedavajućim Savjetom EU, rekao je da je turskom predsjedniku poručio da će Španija pokušati pomoći da ova dva pitanja idu naprijed.

Premijer je pohvalio privilegovani i strateški odnos između Španije i Turske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...