VIRTUOZI BALKANSKE KUHINJE: Zbog čega su Milorad Dodik i Aleksandar Vulin na „crnoj listi“ SAD-a…

Stari je to politički recept, nije to ni Dodikovo ni Vulinovo, ni Vučićevo originalno jelo, ali su oni virtuozi balkanske kuhinje u kojoj je "stalna kriza" glavni začin.

  • Regija

  • 13. Jul. 2023  13. Jul. 2023

  • 0

Aleksandar broj jedan, Vučić, naravno brani Aleksandra broj 2, svog trbuhozborca Vulina. I to porukom: 'Nije kokain pronađen u njegovom uredu, nego u Bijeloj kući'.

Upleten je u transnacionalni organizirani kriminal, ilegalne poslove s drogom i zloupotrebu javne funkcije. To o Aleksandru Vulinu, direktoru srbijanske sigurnosne službe, misle Amerikanci koji su mu zbog toga uveli sankcije.

"Nisam primijetio da je kokain pronađen u Vulinovom kabinetu, nego u Bijeloj kući. Zaboravili ste spomenuti ono najvažnije, a to je Rusija. Aleksandar Vulin, protiv njega nisu uvedene sankcija zbog kriminala, korupcije, bilo čega, protiv njega su sankcije uvedene zbog njegovog odnosa s Ruskom Federacijom", kaže nakon svega srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Bivši srpski ministar odbrane i unutarnjih poslova slovi za Vučićevog trbuhozborca koji govori sve što predsjednik Srbije misli, a ne smije baš tako reći. Prošle je godine snimljen u Subotici u razgledavanju okrutnog i nehumanog tretmana nad izbjeglicama, a dugo mu je glavni posao bio obračunavnje s Hrvatskom, zbog čega mu je u Hrvatsku zabranjen ulaz.

"Ovo je ustaška politika. Gdje god je moguće napakostiti Srbiji, evo Hrvatske", pričao je Vulin.

Analitičari kažu kako tezu da su Amerikanci sankcionirali Vulina zbog Rusije Vučiću služi da se u javnosti distancira od Zapada, i ideološki približi Rusiji. Tako zadovoljava svoje biračko tijelo - iako je u stvarnosti Srbija puno bliža Zapadu.

Stručnjak za komunikaciju Đorđe Trikoš za RTL kaže da je tu riječ o dokumentima koji su iscurili iz Amerike, a koji govore o tome da je Srbija izvozi oružje za Ukrajinu. "Imali smo aktivnosti vrlo aktivne kao što su vojne vježbe srpske vojske s američkom vojskom i s NATO-om i najzad vrlo neobično uviđajna američka politika prema kosovskim Srbima, što nije bilo tipično u prethodnim godinama", dodaje.

"Dobrodošao brate u klub sankcionisanih. Lakše ćeš živjeti, evo ja lakše živim", rekao je Milorad Dodik, političar koji neprestano izaziva krize u BiH, koji je odlikovao Putina, koji negira opsadu Sarajeva, genocid u Srebrenici, koji opet prijeti odcjepljenjem Republike Srpske. "Nas koji branimo Dejtonski sporazum pokušavaju nas napraviti njegovim rušiteljima", tvrdio je.

Da bavljenje politikom ima svoje prednosti znamo svi, ali da će na ovaj način proširiti krug prijatelja vjerovatno ni sam Dodik nije pretpostavljao. "Apsolutno mislim da ono što je predsjednik Milanović rekao treba apsolutno razumjeti na taj način. Tačno. Oni su oteli Kosovo, i otimaju, nisu ga još oteli, otimaju Kosovo od Srbije", kaže Dodik.

Glavni urednik portala Buka, Aleksandar Trifunović ističe da je Bosna i Hercegovina država permanentne krize. "Taj konflikt je dirigovan, političarima odgovara kriza jer kada ste u krizi, ne morate da radite ništa konkretno. U takvoj klimi takve krize, politici izuzetno odgovara da tako funkcioniše, a posebno Miloradu Dodiku", naglašava.

Stari je to politički recept, nije to ni Dodikovo ni Vulinovo, ni Vučićevo originalno jelo, ali su oni virtuozi balkanske kuhinje u kojoj je "stalna kriza" glavni začin.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...