LAVROV OTVORENO PRIJETI: „Taj čin Rusija će smatrati nuklearnom prijetnjom. Tokom borbenih dejstava naši vojnici neće analizirati da li je..."

-SAD i njihovi sateliti iz NATO-a stvaraju rizike od direktnog oružanog sukoba sa Rusijom što nosi opasnost od katastrofalnih posljedica.

  • Svijet

  • 13. Jul. 2023  

  • 3

-Ukoliko se u Kijevu pojave lovci F-16 koji mogu da nose nuklearno oružje, Rusija će to smatrati prijetnjom u nuklearnoj sferi, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za list Lenta.ru.

-Primjer izuzetno opasnog razvoja događaja su planovi SAD-a da predaju kijevskom režimu lovce F-16. Obavijestili smo nuklearne sile SAD, Veliku Britaniju i Francusku da Rusija ne može da ignoriše činjenicu da su ti avioni sposobni da nose nuklearno oružje. Tu neće pomoći nikakva uvjeravanja. Tokom borbenih dejstava naši vojnici neće analizirati da li je svaki konkretan avion tog tipa opremljen za nošenje nuklearnog oružja ili ne. Samu činjenicu pojave takvih aviona u Oružanim snagama Ukrajine smatraćemo kao prijetnju sa Zapada u nuklearnoj sferi, rekao je Lavrov.

-SAD i njihovi sateliti iz NATO-a stvaraju rizike od direktnog oružanog sukoba sa Rusijom što nosi opasnost od katastrofalnih posljedica.

Na Zapadu preduzimaju akcije koje iznova i iznova primoravaju Rusiju da ukazuje na rizike strateške prirode koji su rezultat agresivne antiruske politike, kazao je on.

Ruski ministar je ponovio da su uslovi pod kojima će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje opisani u vojnoj doktrini.

Rusija će se braniti svim sredstvima

- Nakon početka specijalne vojne operacije, SAD i druge zemlje NATO i EU naglo su intenzivirale hibridni rat protiv Rusije koji su pokrenuli još 2014. godine. Agresivni koraci neprijateljskih zemalja stvaraju egzistencijalnu prijetnju po Rusiju. U to nema sumnje. Svoje pravo na slobodan i suveren razvoj moraćemo da branimo svim raspoloživim sredstvima - poručio je Lavrov.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...