ALEKSANDAR POPOV UPOZORAVA: „Mora se naći način da se zaustavi Dodik koji vodi ka dezintegraciji BiH, strahujem od izbijanja..."

Popov se nada da, uprkos krizi, neće biti neophodna upotreba međunarodnih oružanih snaga u Bosni i Hercegovini.

  • Regija

  • 13. Jul. 2023  

  • 0

Posljednji potezi u RS-u naišli su na osude međunarodne zajednice – Evropske unije, SAD-a i Velike Britanije. Te njihove reakcije su zakasnile, ocjenjuje za DW Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam. Dodaje da su krizi – zbog koje dio javnosti u BiH strahuje od novog rata – osim Dodika, doprinijeli i drugi nacionalni lideri u BiH.

„Bosna i Hercegovina je protektorat, između ostalog jer ima visokog predstavnika koji je vrhunski arbitar u BiH. Odgovornost je na međunarodnoj zajednici, koja djeluje neadekvatno i sa zakašnjenjem. Morala je da reaguje prije 15 godina, kada su nacionalni lideri – ranije i Izetbegović i Silajdžić, sada Dodik i Čović – počeli da dovode u pitanje opstanak BiH“, naglašava Popov.

„Ukoliko bi se preduzele mjere prema Dodiku“, kaže on „plašim se da bi uspio da, preko medija koje kontroliše, pošalje poruku da je to atak na srpski narod, a ne na njega, koji potkopava temelje BiH. To može da dovede do velike nevolje. Vidjeli smo da je parada za tzv. Dan Republike Srpske, namjerno napravljena u Istočnom Sarajevu, da bi se i Sarajevo podijelilo. Suviše je vremena prošlo, izazvani su ponovo animoziteti između jednih i drugih, ljudi se plaše rata“, kaže Popov.

On ujedno procjenjuje da bi i eventualna smjena Dodika mogla da ima loše posljedice. „Strahujem da to ne bi prošlo mirno, treba imati u vidu da on kontroliše gotovo sve institucije u RS“, kazao je Aleksandar Popov.

Popov se nada da, uprkos krizi, neće biti neophodna upotreba međunarodnih oružanih snaga u Bosni i Hercegovini.

„Ranije, još prije izbijanja ove krize, objavljeno je da je pojačano prisustvo snaga Althea u BiH. Međutim, kada bi došlo do toga da te oružane snage moraju biti upotrebljene, onda je đavo odnio šalu. To bi značilo bi da je politika definitivno omanula, da su posljednjih 28 godina u BiH pojeli skakavci“, kaže Aleksandar Popov. „Pre toga mora da se nastavi s pokušajima političkog rješenja. Dakle, da se nađe način da se zaustavi Dodik koji vodi ka dezintegraciji BiH. Ali, ponavljam, osim Dodika i druga dva nacionalna lidera takođe su doprinela da BiH dođe u ovo stanje.“

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...