AMERIČKI AMBASADOR U SRBIJI, CHRISTOPHER HILL: "SAD su pažljivo proučile Vulina i ne žele imati nikakvog posla s njim"

Hill je dodao da Vulin više neće moći dobiti američku vizu.

  • Regija

  • 13. Jul. 2023  

  • 0

Američki ambasador u Srbiji Christopher Hill kazao je danas da Sjedinjenje Američke Države ne žele imati bilo kakve poslove sa šefom Sigurnosno informativne službe Aleksandarom Vulinom, ali da sankcije uvedene njemu kao pojedincu ne znače lošije odnose sa Srbijom.

"SAD su pažljivo proučile Vulina i njegove aktivnosti i zaključile da on nije neko koga želimo u Americi. Na taj način su sankcije način da se SAD zaštite", rekao je Hill te dodao kako misli da je Srbija na dobrom putu i da su odnosi SAD-a i Srbije dobri i postaju sve bolji.

"SAD žele pomoći Srbiji koja jasno pokazuje da želi biti dio zapadnih institucija. Mi ćemo joj pomoći u onoj mjeri u kojoj Beograd to bude želio", rekao je Hill, prenosi Beta.

Tokom obilaska radova na obnovi i sanaciji arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči, Hill je dodao da Vulin više neće moći dobiti američku vizu.

"U Srbiji trenutno imamo 12 projekata, ovaj je najnoviji i možda najznačajniji jer Vinča zaista govori o začecima europske civilizacije. Vlada SAD je kroz Ambasadin fond za zaštitu kulturne baštine donirala 475.000 USD i to nema veze s politikom već je pomoć u zaštiti kulturna baština", rekao je Hill.

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Vulinu, optuživši ga za poticanje ruskih "malignih" aktivnosti te za veze s krijumčarima oružja i narkotika, objavilo je u utorak američko ministarstvo financija.

Prema saopćenju američkih vlasti, sankcije znače da je u SAD-u blokirana Vulinova ili imovina u posjedu američkih građana u kojoj on ima neki interes, dok su pojedincima i pravnim osobama na teritoriju Sjedinjenih Država s njime zabranjene sve transakcije.

Vulin je, kako se navodi u saopćenju ministarstva, upleten u "operacije u vezi s trgovinom narkoticima i zloporabu ovlasti" te u promicanje "malignog utjecaja Rusije".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...