VELIKI USPJEH ČEŠKE TENISERKE: Vondroušova osvojila Wimbledon, protivnica napravila skandal pred početak

Dvadesetčetverogodišnja Vondroušova, koja je na WTA Touru karakteristična po bojnim tetovažama na rukama, je do svoje prve Grand Slam titule stigla kao tek 42. teniserka svijeta.

  • Sport

  • 15. Jul. 2023  15. Jul. 2023

  • 0

Češka teniserka Marketa Vondroušova je prvi put u karijeri osvojila Wimbledon iz svog prvog finala najvećeg Grand Slam turnira sezone.

Dvadesetčetverogodišnja Vondroušova, koja je na WTA Touru karakteristična po bojnim tetovažama na rukama, je do svoje prve Grand Slam titule stigla kao tek 42. teniserka svijeta.

Finalni meč protiv Ons Jabeur je počeo velikim skandalom. Tunižanka, šesta teniserka svijeta, je na zagrijavanje izašla u crnoj majici, što je po propisima Wimbledona najstrožije zabranjeno, te ju je sudija poslao nazad u svlačionicu da se obuče u bijelu opremu.

Sam meč je obilovao break-loptama i breakovima, a na kraju je bila uspješnija Vondroušova.

U prvom setu je prepustiladva breaka protivnici, ali je ona napravila tri i prvu dionicu igre je riješila u svoju korist rezultatom 6:4.

I u drugom setu vidjeli smo isti scenarij, tri breaka Čehinje nasparam dva Tunižanke za konačnih 6:4, 6:4 nakon samo sat i 20 minuta igre.

Nekadašnja najbolja juniorka svijeta je do titule stigla izgubivši samo dva seta. U prvom kolu je izbacila Peyton Stearns (2:0), u drugom Veroniku Kudermetovu (2:0), u trećem Donnu Vekić (2:0), potom u osmini finala sunarodnjakinju Marie Bouzkovu (2:1), u četvrtfinalu Jessicu Pegulu (2:1), te u polufinalu Elinu Svitolinu (2:0).

Vondroušova je na taj način postala tek treća Čehinja koja je osvojila Wimbledon nakon Jane Novotne i Karoline Pliškove, te prva nenositeljka koja je trijumfovala na Wimbledonu u historiji.

S druge strane, Jabeur je drugu godinu zaredom izgubila u finalu Wimbledona.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...