SRBIN NA ČELU ORUŽANIH SNAGA BiH: Zukan dao saglasnost, Bećirović odgađa raspravu

Umjesto aktuelnog načelnika Zajedničkog štaba, Senada Mašovića, trebalo bi da bude imenovan srpski general.

  • Politika

  • 15. Jul. 2023  

  • 8

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, izjavila je da član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović, za razliku od brojnih populističkih tema koje delegira, a koje nisu u nadležnosti Predsjedništva, izbjegava one za koje je ta institucija po zakonu zadužena.

Јedna od tih je usvajanje Plana strukture generalskog kora u odbrambenom sistemu BiH, koja je prošlog mjeseca bila na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH, a čije je usvajanje stopirao Bećirović.

Iz RS-a tvrde sa više od 15 mjeseci traju opstrukcije u vezi s imenovanjem novih generala na komandne pozicije u Oružane snage BiH. Umjesto aktuelnog načelnika Zajedničkog štaba, Senada Mašovića, trebalo bi da bude imenovan srpski general.

Bilo bi to tek drugi put u 18 godina postojanja OS BiH da na njihovom čelu bude general iz reda srpskog naroda. Svojevremeno je general Miladin Milojčić, predvodio Oružane snage BiH.

"Moguće je da Bećiroviću smeta to što po tom planu pozicija načelnika Zajedničkog štaba OS BiH pripada Srbinu, baš kao što mu je tokom posjete Zagrebu smetalo prisustvo ambasadora iz srpskog naroda", kaže Cvijanović.

Struktura generalskog kora u Oružanim snagama podrazumijeva raspored 13 generalskih pozicija na glavnim komandnim mjestima po nacionalnom ključu. Plan je usaglašen u Ministarstvu odbrane, što je potvrdio i ministar Zukan Helez dostavljajući zahtjev Predsjedništvu da ga usvoji. Ipak, Bećirović odbija da se saglasi sa predloženim Planom.

"Moguće je i da je u pozadini tihi unutarstranački sukob Bećirovića sa ministrom odbrane Zukanom Helezom, što donekle objašnjava, ali ni u kom slučaju ne opravdava njegove opstrukcije", kaže Cvijanović.

Iz RS -a tvrde da bi imenovanjem generala iz srpskog naroda za načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga bio postignut balans u odbrambenoj strukturi BiH. Trenutno su vodeće pozicije u rukama Bošnjaka, tačnije ministra Zukana Heleza i generala Senada Mašovića.

"Bećiroviću smeta što je u predloženoj strukturi generalskog kora predviđeno da Srbin general bude na čelu OS BiH, a nije Srbin odavno bio na čelu Oružanih snaga ni ministar odbrane. Dakle, bošnjačka strana se fokusirala da te dvije pozicijje čvrsto drži u svojim rukama", ističe profesor geopolitike Srđan Perišić.

U ovoj fazi rano je govoriti o potencijalnim imenima generala.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...