BUGARSKI PREDSJEDNIK NAPAO UKRAJINU: Kijev ovo nije očekivao...

Ukrajinska dugo očekivana kontraofanziva postigla je neke uspjehe na istoku i jugu.

  • Evropa

  • 16. Jul. 2023  

  • 0

Bugarski je predsjednik kritikovao Ukrajinu zbog "insistiranja" na borbi protiv Rusije, prema izvještajima. Rumen Radev rekao je da "cijela Evropa plaća račun" za odbranu Ukrajine i pozvao Bugarsku da zauzme poziciju "neutralnosti", izvijestili su Radio Slobodna Evropa i Politico.

Ambasadao Ukrajine u Sofiji odgovorila je u subotu rekavši da je okrivljavanje Ukrajine za rat papagajsko ponavljanje ruske propagande.

Njegovi su komentari potaknuli bugarskog premijera Nikolaia Denkova da pojasni da to nije stajalište vlade. "Danas ponavlja neke ruske izjave koje nemaju nikakve veze s onim što članice EU i NATO-a predstavljaju kao stav", rekao je Denkov, prema Kyiv Independentu.

Rekao je da je u nacionalnom interesu Bugarske da rat završi tako što će Rusija povući svoje trupe iz Ukrajine.

Zelenski: Svijet vjeruje Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je tvitao:

"Svijet vjeruje Ukrajini. Svijet je inspiriran našom hrabrošću, inspiriran našim herojima. I što je najvažnije, Ukrajinci vjeruju u Ukrajinu, Ukrajinci vide za što smo sve sposobni kad smo zajedno. Najjači smo kad smo složni."

Ukrajina: U defanzivi smo kod Kupjanska

Borbe u istočnoj Ukrajini "donekle su se intenzivirale" jer se ukrajinske i ruske snage sukobljavaju u najmanje tri područja na istočnom frontu, kazali su Ukrajinci.

Zamjenica ministra odbrane Hana Maljar rekla je u nedjelju na Telegramu da ruske snage dva dana zaredom napadaju u smjeru Kupjanska u regiji Harkov. “U defanzivi smo”, napisala je.

Vode se žestoke borbe, položaji obje strane dinamički se mijenjaju nekoliko puta dnevno. Maljar je također rekla da su se dvije vojske borile oko razorenog grada Bahmuta, ali da se ukrajinske snage "postupno kreću naprijed" duž njegovog južnog krila.

Dodala je da kijevske trupe također zaustavljaju ruske napade u blizini Avdijevke i Marjinke. Ukrajinska dugo očekivana kontraofanziva postigla je neke uspjehe na istoku i jugu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u intervjuu državnoj televiziji, čiji je dio objavljen u nedjelju, da ukrajinska kontraofanziva "ne uspijeva" i da pokušaji proboja ruske odbrane nisu uspjeli.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...