GLASINE SE BRZO ŠIRE: Gdje je nestao ministar vanjskih poslova Kine, zadnji put je viđen...

Kratak zdravstveni razlog koji su naveli vlasti, međutim, nije uspio smiriti porast nagađanja, uglavnom neosnovanih, o tome zašto se Qin nije pojavio.

  • Svijet

  • 18. Jul. 2023  

  • 1

Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang već tri sedmice nije viđen u javnosti, što je neuobičajeno dugo razdoblje s obzirom na trenutne užurnabe diplomatske aktvnosti u Pekingu. Ova situacija izaziva brojna nagađanja u zemlji poznatoj po svojoj političkoj zatvorenosti, javlja CNN.

Qin, 57-godišnji iskusni diplomat i pouzdan suradnik kineskog lidera Xi Jinpinga, postao je ministar vanjskih poslova u decembru, nakon kratkog mandata kao ambasador u Sjedinjenim Državama.

Kao ministar, Qin oštro kritike kritiziao Washington nakon što su se odnosi između dvije zemlje pogoršali zbog incidenta s kineskim špijunskim balonom koji je srušen iznad SAD-a.

Sastao se s Blinkenom sredinom juna

Igrao je ključnu ulogu u kasnijim pokušajima stabilizacije odnosa i obnove komunikacije između dvije strane, uključujući sastanak s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom tokom njegovog posjeta Pekingu sredinom juna.

No, ovaj diplomat nije viđen u javnosti od 25. juna, nakon što se sastao s predstavnicima Šri Lanke, Vijetnama i Rusije u Pekingu.

Na svom posljednjem javnom nastupu, Qin je viđen kako se smiješi hodajući rame uz rame s ruskim zamjenikom ministra vanjskih poslova Andrejem Rudenkom, koji je došao u Peking na sastanak s kineskim dužnosnicima nakon kratkotrajne pobune ruske plaćeničke grupe Wagner.

"Ovo je zaista neobično"

"S obzirom na globalni status i utjecaj Kine, zaista je neobično što se njen ministar vanjskih poslova nije pojavio u javnosti više od 20 dana", izjavio je Deng Yuwen, bivši urednik novina Komunističke partije koji sada živi u SAD-u.

Na pitanje o Qinovoj dugotrajnoj odsutnosti na konferenciji za novinare u ponedjeljak, glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova rekla je da nema "dodatnih informacija", dodajući da se kineske diplomatske aktivnosti odvijaju kao i obično.

Qinova odsutnost postala je još vidljivija zbog brojnih diplomatskih aktivnosti u Pekingu u posljednjim sedmicama, uključujući posjete visokih američkih dužnosnika Janet Yellen i Johna Kerryja.

Qin je trebao sastati s šefom vanjske politike Europske unije Josepom Borrellom ranije ovog mjeseca u Pekingu, ali je sastanak odgođen nakon što je Kina obavijestila EU da dogovoreni datumi "više nisu mogući", javlja Reuters, citirajući glasnogovornika EU-a.

Sastanak odgođen samo dva dana prije planiranog dolaska šefa EU diplomacije

EU je obaviješten o odgodi samo dva dana prije Borrellova planiranog dolaska 5. jula, navodi Reuters.

Qin se također nije pojavio na godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u Indoneziji prošli tjedan. Umjesto toga, na skupu je bio prisutan kineski diplomat Wang Yi.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova rekao je na redovnoj konferenciji za novinare prošlog utorka da Qin nije mogao prisustvovati sastanku ASEAN-a "zbog zdravstvenih problema", objavio je Reuters.

No, taj odgovor nije bio uključen u službeni transkript konferencije za novinare objavljen kasnije na web stranici ministarstva. Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova često izostavlja sadržaj koji smatra osjetljivim iz transkripata svojih redovnih konferencija za novinare.

Glasine se brzo šire

Kratak zdravstveni razlog koji su naveli vlasti, međutim, nije uspio smiriti porast nagađanja, uglavnom neosnovanih, o tome zašto se Qin nije pojavio.

Ove glasine potaknute su nedostatkom transparentnosti u kineskom političkom sistemu, u kojem se informacije pažljivo čuvaju, a važne odluke uglavnom donose iza zatvorenih vrata, rekao je Deng, analitičar sa sjedištem u SAD-u.

Pod Xi Jinpingom, ova politička zatvorenost samo se pojačala, dok on guši otpor i koncentrira moć u svojim rukama. "Ovo je problem totalitarnih režima. Oni su inherentno nestabilni jer sve odlučuje samo vrhovni vođa", rekao je.

"Ako se dogodi nešto neuobičajno s visokim dužnosnikom, ljudi će se pitati jesu li se njihovi odnosi s vrhovnim vođom pogoršali ili je to znak političke nestabilnosti", rekao je Deng.

Nije prvi koji je nestao iz javnosti

Visoki kineski dužnosnici u prošlosti su nestajali iz javnosti, samo da bi se mjesecima kasnije otkrilo da su zadržani na ispitivanjima po odluci disciplinskog tijela vladajuće Komunističke partije.

Problem Qinove odsutnosti pojačava percepcija njegovih bliskih veza s Xi Jinpingom, koji je prošle jeseni osigurao treći mandat na vlasti s novim timom punim lojalnih saveznika, prema Deng Yuwenu.

"Qin Gang je jednostavno povučen u redove od strane Xi Jinpinga. Bilo kakvi problemi s njim loše će se odraziti i na Xi Jinpinga - sugerirajući da Xi Jinping nije uspio odabrati pravu osobu za posao", rekao je Deng.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...