NAKON DRAME U BRUXELLESU, HELEZ NE KRIJE ODUŠEVLJENJE: „Jasno sam ukazao na antiustavno, antidejtonsko i secesionističko djelovanje skupštine manjeg BiH entiteta…“

Naglasio je da glorificiranje ratnih zločinaca mora odmah prestati.

  • Vijesti

  • 20. Jul. 2023  20. Jul. 2023

  • 0

Nakon završetka pete sjednice Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje u Bruxellesu na kojoj se razmatralo stanje odnosa između Evropske Unije i Bosne i Hercegovine, oglasio se ministar odbrane BiH Zukan Helez.

-U svojstvu zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministra odbrane BiH sudjelovao sam na petom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje (Vijeće SP) između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine u Briselu.

U delegaciji BiH bili su još predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Sastankom je predsjedavao Josep Borrell, visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, a Olivér Várhelyi komesar za susjedstvo i proširenje, predstavljao je Evropsku komisiju.

Na ovom sastanku detaljno smo upoznali Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje o radu novog saziva Vijeća ministara BiH.

Otvorili smo brojene teme koje se nalaze kao izazovi na putu BiH ka EU.

Zahvalili institucijama EU na pomoći BiH na njenom putu ka punopravnom članstvu EU.

Jasno sam ukazao na antiustavno, antidejtonsko i secesionističko djelovanje skupštine manjeg BiH entiteta.

Ovakva izjava je uz moju te podršku Borjane Krišto i 28 članica EU i usvojena.

Josep Borrell, visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku pohvalio je rad novog saziva Vijeća ministara BiH.

Zahvalio se BiH na doprinosu koji naša zemlja daje sveukupnoj sigurnosnoj politici EU.

Inicijative koje dolaze iz RS je označio kao potkopavanje integriteta i nezavisnosti BiH, antiustavnim i suprotnim od europskog puta BiH ka punopravnom članstvu u EU.

Naglasio je da glorificiranje ratnih zločinaca mora odmah prestati.

Data je podrška EUFOR-u i misiji ALTEA.

Također, data je podrška suverenitetu i nezavisnosti BiH i njenom putu ka punopravnom članstvu EU.

Olivér Várhelyi komesar za susjedstvo i proširenje koji je predstavljao je Evropsku komisiju dao je punu podršku novom sazivu Vijeća ministara BiH i europskom putu BiH ka punopravnom članstvu EU, zaključio je Helez.

Podsjetimo, „Slobodna Bosna“ sinoć je izvijestila kako je ministar Košarac tražio izbacivanje pojedinih dijelova iz zajedničke izjave, te kako Helez to nije dopustio.

Više pročitajte OVDJE.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...