SAVJETNIK ŽELJKE CVIJANOVIĆ OČAJAN ZBOG PISMA IZ NEW YORKA: „Guterres pod uticajem onih sila kojima ne odgovara istina…“

Blagojević je rekao da Guterres na takvo jednostavno pitanje odgovara na nešto za šta nije ni pitan.

  • Mini market

  • 22. Jul. 2023  

  • 9

Milan Blagojević, savjetnik za ustavno-pravna pitanja članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, rekao je za RTRS da je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pod uticajem onih sila kojima ne odgovara istina o stanju u BiH.

Kazao je da se Guterres po načinu odgovora na pismo članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović ponio neozbiljno i neodgovorno.

- Odgovor Guterresa je i zloupotreba vlasti koja mu ne pripada prema Povelji Ujedinjenih nacija. Cvijanovićeva se legalno i legitimno obratila sa jednostavnim pitanjem. Ona je upitala da je Guterres obavijesti da li postoji ili ne postoji relevantna rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a o imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH, kaže Blagojević

Blagojević je rekao da Guterres na takvo jednostavno pitanje odgovara na nešto za šta nije ni pitan.

- On kaže da Ujedinjene nisu dio Dejtonskog sporazuma i tog takozvanog savjeta za sprovođenje mira. A onda kaže da je savjet za sprovođenje mira relevantno tijelo za imenovanje visokog predstavnika, što je neistina i to teška neistina, kazao je Blagojević.

- U Dejtonskom sporazumu piše da se visoki predstavnik imenuje odgovarajućom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN. Znači jedino je Savjet bezbjednosti UN relevantno tijelo, a ne takozvani savjet za sprovođenje mira, tvrdi Blagojević.

- Nigdje nećemo naći u dokumentima da se osniva neki savjet za sprovođenje mira. Neke države su same sebi dale za pravo da osnuju takav savjet da upravljaju BiH, kao da je BiH neka kolonija koja je pod protektoratom, izjavio je Blagojević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...