ANALIZA VLADE VURUŠIĆA: "Putin će razornim trijumfom ući u novi mandat, pobjedu će mu donijeti čovjek kojeg je svrgnuo s trona!"

Izložba, koja će, naravno, biti plaćena iz proračuna, bit će najjači Putinov predizborni adut. Na njoj će biti predstavljeni svi najveći uspjesi Rusije

  • Svijet

  • 22. Jul. 2023  

  • 0

Piše: Vlado Vurušić (Jutarnji list)

U svoj peti, jubilarni predsjednički mandat Vladimir Putin, prema zamisli njegovih kremaljskih propagandista, morao bi ući raskošno u sjevernokorejskom ili srednjoazijskom stilu - izbornom pobjedom s više od 80 posto glasova, naravno uz velik odaziv (iako on nije toliko bitan jer čak i režimski mediji već sada ne očekuju veliku izlaznost).

Tako je dogovoreno u Putinovu izbornom kolektivu, njegovu Uredu, kako javlja neovisni ruski portal Meduza koji "emitira" iz Latvije, pozivajući se na svoje pouzdane izvore u Putinovoj administraciji. Iako se Putin još nije izjasnio o svojoj kandidaturi na predstojećim izborima u ožujku. 2024 godine, kampanja je počela i njezin šef Sergej Kirijenko već radi planove za "razorni" Putinov trijumf.

Zanimljivo je da je Kirijenko prije Putina, u ona davna vremena netom nakon raspada SSSR-a, jedno vrijeme bio favorit Borisa Jeljcina za nasljednika koji ga je postavio za premijera sa samo 36 godina. Sada on Putinu, koji mu je preoteo ruski tron, mora osigurati rekordnu pobjedu za novi šestogodišnji mandat.

Podsjetimo, Putin je u jeku korone promijenio Ustav i "anulirao" dosadašnje mandate - njih četiri - te od 2024. počinje novo brojanje i nova predsjednička era. Prema informacijama na koje se poziva Meduza, Vladimir Putin bi mogao/trebao obznaniti svoju kandidaturu u studenome ove godine, najvjerojatnije 4. studenoga na Dan ruskog narodnog jedinstva, prilikom otvorenja grandiozne izložbe "Rusija, krećemo!" (Rossija pojehali!) čiji bi naziv najbolje zvučao za ovdašnju publiku kao "Vozi, Miško!".

Ta izložba, koja će, naravno, biti plaćena iz proračuna, bit će najjači Putinov predizborni adut. Na njoj će biti predstavljeni svi najveći uspjesi Rusije, ali i Putina. Predstavit će se svaki ruski subjekt Federacije, s posebnim naglaskom na to "što je sve napravljeno i kakav je napredak postignut u posljednjih 20 godina, u vrijeme Putina". To, naravno, neće biti teško jer je u posljednje 23 godine bio samo Putin, a bit će "predstavljeni" i svi drugi uspješni projekti Rusije. U tom slučaju vjerojatno se neće puno govoriti o ratu protiv Ukrajine. Izložba će biti otvorena baš do sredine travnja kada bi trebali biti službeno proglašeni rezultati izbora.

Naravno, upotrijebit će se i klasični zahvati poput najava dizanja mirovina i plaća, a usvojit će se i neki populistički zakoni. Osim toga, u predsjedničkoj administraciji pretresaju tko bi sve mogao biti "dekor" predsjedničkih izbora kako bi izgledali kao pravi. Još se nitko nije najavio, ali pretpostavlja se da će to biti kandidati iz prorežimskih, sistemskih stranaka poput retrogradnih Komunista ili nacionalističkog LDPR-a pokojnog Vladimira Žirinovskog, a već je sve "zakonski sređeno" da se ni slučajno ne može provući niti jedan građanski ili liberalni pretendent.

Naime, većina je njih od Ministarstva pravosuđa dobila "oznaku" strani agent ili nepoželjno lice, ili su ih strpali u zatvor, a svi takvi ne mogu se "natjecati" za bilo kakvu političku funkciju. Osim toga, Putin će obaviti i nekoliko nepotrebnih, ali zahtjevnih i medijsko-propagandno atraktivnih putovanja po Rusiji.

No, najveća noćna mora Kirijenka i njegova tima je stanje na fronti u Ukrajini. Iako je jasno da će Putin dobiti 80 i više posto glasova, ipak im treba nešto što će se proglasiti pobjedom ili uspjehom u Ukrajini, bez obzira na stvarno stanje. Nešto čime će se moći pohvaliti. U Kremlju se pribojavaju da tu rekordnu pobjedu ne zasjene napadi na Krimski most, dronovi u Podmoskovlju ili nešto slično.

Stoga se očekuje da bi Rusija dotad mogla, kako bi se potvrdio takav tragikomičan Putinov uspjeh, izaći s nekakvim, makar formalnim, mirovnim planom ili prijedlogom kako bi barem pred svojom javnošću pokazao kredibilitet vrijedan te pobjede.

I sugovornik Meduze kaže: "Trudiš se, trudiš, a onda prc - pred izbore napad na Krimski most i ode kampanja u tri p.m.". Do, izbora je ostalo još više od osam mjeseci, ali Kremlj ne želi ništa prepustiti slučaju. Putinu će pokloniti najveću pobjedu dosad. Kako je sve stariji, tako mu je sve više stalo do ljubavi naroda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...