HISTORIČAR ADMIR LISICA: "Iskustva Azerbejdžana u Karabahu lekcija su za Bosnu i Hercegovinu"

"Doći u Azerbejdžan, tačnije u Karabah, izuzetno je značajno iskustvo za sve nas koji se bavimo međunarodnim odnosima i historijom".

  • Svijet

  • 23. Jul. 2023  

  • 1

U azerbejdžanskom gradu Šuša, koji ima poseban historijski značaj za narod Azerbejdžan održava se trodnevni Global media forum koji je okupio 150 istraživača iz 49 država svijeta na polju geopolitike, odnosa, univerzitetskih profesora, eminentnih svjetskih medijskih radnika, političkih predstavnika, te diplomata, piše Politički.ba.

Forum je specifičan po tome jer je interaktivnog tipa, što je potvrđeno i u uvodnom dijelu konferencije kada je predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, više od dva sata razgovarao sa učesnicima foruma, koji su se najviše interesirali za geopolitičke odnose u Evropi i svijetu, ali i za razvoj ekonomije, te izazove pred kojim se nalaze mediji u dubu digitalne transformacije.

Tri veoma aktivne sesije ponudile su mnoštvo zanimljivih tema, ali je najaktivniji dio foruma svakako na "marginama", koje su prisutni iskoristili za umrežavanje, razmjenu informacija, te prezentiranje društveno-političkih odnosa u svojim zemljama.

Organizatori su uz veoma intenizivan oficijalni dio, organizirali i radnu posjetu grada Šuša i okoline, koji je nakon Prvog rata u Karabahu bio pod dugogodišnjom armenskom okupacijom. Nakon Drugog rata u Karabahu, Šuša i jos nekoliko važnih mjeseta oslobođeni su od strane Vojske Azerbejdžana, čime je okončana višedesenijska agonija više hiljada Azerbejdžanaca koji su nakon masakra i genocida morali otići iz svojih domova.

Na prijedlog Ambasade Republike Azerbejdžan u Bosni i Hercegovini, a na poziv ureda predsjednika Azerbejdžana Ilhana Alijeva, ovom izuzetno utjecajnom događaju, prisustvuje i bosanskohercegovački predstavnik, historičar Admir Lisica, istraživač na polju međunarodnih odnosa.

"Ovo je izuzetna prilika za umrežavanje sa respektabilnim istraživačima, medijskim radnicima i političkim predstavnicima širom svijeta. Doći u Azerbejdžan, tačnije u Karabah, izuzetno je značajno iskustvo za sve nas koji se bavimo međunarodnim odnosima i historijom. Posmatrajući ulice Šuše, možemo se podsjetiti agresije na Bosnu i Hercegovinu tokom devedesetih. Šuša se ubrzano gradi, kao i ostatak regije Karabah, što smo mogli vidjeti i na putu od aerodroma u Fizuliu do Šuše. Naime, put je u veoma kratkom roku izgrađen, kao i aerodrom, što je za azerbejdžansku regiju Karabah poveznica sa ostatkom Azerbejdžana, ali i ostatkom svijeta.

Mi u Bosni i Hercegovini sasvim sigurno razumijemo patnju Azerbejdžana, koji u velikoj mjeri ima sličnu historiju kao i Bosna i Hercegovina", istakao je Lisica.

Šuša je grad od velike važnosti za Azerbejdžan, o čemu govore i strateška ulaganja države u ovo područje, koje će nakon potpune obnove, postati kulturna prestonica Republike Azerbejdžan.

Prema riječima predsjednika Azerbejedžana Alijeva, značajnu podršku obnovi ove regije dale su prijateljska Republika Turska, te zemlje centralne Azije Kazahstan i Uzbekistan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...