UZBUNA U DODIKOVIM REDOVIMA: „Trenutno pokušavaju temelje Bosne i Hercegovine dovesti u pitanje…“

Međutim, sve se češće, prema medijskim navodima, čuje da bi grupa trebalo da veoma brzo javnosti predstavi svoj nacrt prijedloga u vezi sa imovinom.

  • Politika

  • 24. Jul. 2023  

  • 6

Vraćanje na dnevni red pitanja vlasništva nad imovinom u BiH i to sa adrese OHR-a, u vrijeme ozbiljnih tenzija do kojih je svojim djelovanjem doveo Ustavni sud BiH, potpomognut strancima, najmanje je u ovom momentu potrebno ovoj zemlji jer sve ukazuje da bi takav potez bio i više nego rizičan, smatraju sagovornici “Glasa”.

Državna imovina je goruće pitanje u BiH godinama, a posljednja previranja traju otkako je u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojen zakon koji se odnosi na vlasništvo nad imovinom na teritoriji tog bh. entiteta, a nakon što je ranija rješenja oborio Ustavni sud BiH, ali i blokirao visoki predstavnik.

Iz OHR-a je, s druge strane, 24. aprila saopšteno da su uz podršku Vijeća za provedbu mira u BiH formirali radnu grupu eksperata, kao dio tehničkih konsultacija o državnoj imovini, odnosno raspodjele između BiH i drugih nivoa vlasti. Rečeno je da je cilj izrada stručnih mišljenja i informacija kako bi olakšali rad Parlamenta BiH u rješavanju pitanja državne imovine, kao i da grupu čine ugledni domaći i međunarodni pravni stručnjaci, ali su njihova imena držana u strogoj tajnosti.

Identiteti dijela članova su nakon nekog vremena otkriveni u medijima koji su se, prilikom njihove objave, pozivali na informacije svojih izvora. Ta radna grupa je, naime, do sada održala osam sastanaka na kojima su, kako je saopštavano iz OHR-a, razmatrane odluke koje se odnose na poljoprivredna i druga zemljišta, rijeke, puteve i slično.

Međutim, sve se češće, prema medijskim navodima, čuje da bi grupa trebalo da veoma brzo javnosti predstavi svoj nacrt prijedloga u vezi sa imovinom.

I dok se čeka novi potez OHR-a, u RS-u bez promjene stava. Zvaničnici tvrde da sve što se nalazi na teritoriji Republike Srpske njoj i pripada, baš kao što je slučaj i sa FBiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH Milan Petković smatra da, na prvom mjestu, komisija koja je formirana nema nikakav legitimitet da odlučuje o pitanju te imovine.

- Da je Kancelarija visokog predstavnika imala dobre namjere prema BiH i ako je već htjela da se pod njenim patronatom formira nezavisna i stručna komisija od pravnih eksperata, trebalo je da pozove profesore sa pravnih fakulteta iz Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Mostara i Sarajeva i druge koji bi mogli doći do određenih prijedloga rješenja. A na ovakav način, kada se ne zna tačno ni ko je sve u toj komisiji, ne smatram da tu ima dobre namjere ni da može bilo šta donijeti, osim tenzija i dodatnog produbljenja krize - rekao je za “Glas” Petković koji je i kadar Ujedinjene Srpske.

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta BiH Radovan Kovačević kaže kako je evidentno da se, pored brojnih pitanja koja bi trebalo riješiti u BiH, ponovo otvaraju teme koje su dogovorene još 1995. godine u Dejtonu.

- I imovina je, između ostalog, dogovorena - 51 odsto teritorije i imovine pripada FBiH, 49 odsto Republici Srpskoj, a dogovoreno je i to da u procesu donošenja odluka u svim organima u BiH moraju da budu zastupljena sva tri naroda i dva entiteta. Neko trenutno pokušava da čak i te osnovne elemente, temelje BiH dovede u pitanje i to je glavni generator trenutne krize - rekao je Kovačević.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...