"OVAJ ZAKON JE NEOPHODAN": Denis Zvizdić uputio inicijativu kojom traži uspostavljanje Vrhovnog suda BiH

"Nema niti jednog opravdanog razloga da se ovo važno pitanje..."

  • Vijesti

  • 24. Jul. 2023  

  • 0

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas je uputio poslaničku inicijativu kojom traži da Vijeće ministara BiH pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o Vrhovnom sudu BiH.

On je naglasio da će se time realizirati jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

"Smatram da nam je ovaj Zakon neophodan jer je radi pravne sigurnosti potrebno uspostaviti tijelo koje će osigurati dosljedno tumačenje prava na teritoriji cijele države", poručio je.

U inicijativi se navodi da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da, u roku od 60 dana od dana usvajanja ove inicijative, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o Vrhovnom sudu BiH čime će se realizirati jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za prijem u članstvo u Evropskoj uniji. 

Prioritet broj 4. tačka e) zahtijeva da BiH garantuje institucionalnu pravnu sigurnost svim građanima na teritoriji cijele države, na način da se uspostavi pravosudno tijelo kojem bi bilo povjereno da osigura dosljedno tumačenje prava u cijeloj BiH.

"To u suštini znači da EU traži od BiH uspostavu Vrhovnog suda sa jurisdikcijom za teritoriju cijele BiH. Nema niti jednog opravdanog razloga da se ovo važno pitanje za pravnu sigurnost i vladavinu prava u BiH ne riješi prioritetno s obzirom da sada u BiH imamo neujednačenu sudsku praksu i različito postupanje sudova u istim ili sličnim situacijama", navodi se u obrazloženju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...