DŽENANA KARUP DRUŠKO OTVORENO: "Odluka Vučića da Dan sjećanja na žrtve akcije Oluja obilježi u Prijedoru politički je potez"

Govor mržnje koji će se, sigurna je, tog dana čuti iz Prijedora neće, kako smatra, zabrinuti međunarodnu zajednicu.

  • Mini market

  • 25. Jul. 2023  

  • 6

Odluka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Dan sjećanja na žrtve akcije Oluja obilježi u Prijedoru politički je potez i poruka nesrpskom stanovništvu u BiH, na Kosovu i u Crnoj Gori, kaže za Gradsku Dženana Karup Druško, novinarka iz Sarajeva. Sumnja da će poruke koje iz Prijedora budu poslate zabrinuti međunarodnu zajednicu.

Za Bosnu i Hercegovinu nikada nije dobro kada se za istim stolom nađu Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i Porfirije Perić, kaže Karup Druško.

„Ali njih BiH uopšte ne zanima, što su jasno i poručili nakon sastanka kad su rekli da su oni raspravljali o srpskim nacionalnim pitanjima. Ne vidim nikakve razlike između njihovog sastanka i sastanaka sa početka devedesetih godina, također o srpskom nacionalnom pitanju, koji su rezultirali strašnim zločinima upravo u Prijedoru koji se među prvima našao na udaru srpskih snaga “, naglašava ona.

Odluka da Prijedor bude domaćin obilježavanja Dana sjećanja na žrtave akcije Oluja politički je potez, smatra Karup Druško.

„Zato što Srbija i RS ne mogu ništa promijeniti u Hrvatskoj koja ima zaštitu članstva u EU i NATO. Poruke i sa sastanka u Beogradu i nakon obilježavanja koje planiraju u prijedoru i ne sumnjam da će to održati, da će ih iko spriječiti u tome, su prvenstveno poruke nama ostalima u BiH vjerovatno s namjerom da nam ponovo poruče kako trebamo nositi bijele trake i kako će nas obilježiti zbog svojih nacionalnih interesa “, kaže Karup Druško.

Poruka je to, kako kaže, i ostatku regiona.

„CG i Kosovu, gdje se također u Beogradu rješava srpsko nacionalno pitanje sa jasnim porukama da gdje god ima Srba, bez obzira da li su manjina ili ne oni moraju imati veća prava u odnosu na sve druge narode u tim državama čak i ako to znači kršenje tuđih prava “, upozorava ona.

Govor mržnje koji će se, sigurna je, tog dana čuti iz Prijedora neće, kako smatra, zabrinuti međunarodnu zajednicu  jer na necivilizacijski govor srpskih zvaničnika i vojskoođa, koji su odgovrni za najstrašnije zločine nakon onih u Drugom svjetskom ratu, zapadna civilizacija ni trideset godina kasnije nema odgovor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...