POMOGLO OTAPANJE ŠVICARSKOG LEDENJAKA: Pronađeno tijelo alpiniste koji je nestao daleke 1986.

Tijelo su početkom mjeseca pronašli penjači prelazeći ledenjak Theodul, iznad Zermatta, nakon što su zamijetili alpinističku cipelu za led i dereze kako strše iz leda.

  • Hronika

  • 28. Jul. 2023  28. Jul. 2023

  • 0

Ljudski posmrtni ostaci pronađeni na glečeru nedaleko od švicarskog Matterhorna pripadaju njemačkom alpinistu koji je nestao 1986., a to je otkriće samo jedna od dugo čuvanih tajni alpskih ledenjaka koji se uslijed klimatskih promjena tope.

Tijelo su početkom mjeseca pronašli penjači prelazeći ledenjak Theodul, iznad Zermatta, nakon što su zamijetili alpinističku cipelu za led i dereze kako strše iz leda. Analiza DNA je potvrdila da se radi o njemačkom penjaču koji je nestao prije 37 godina. Za njim je bila pokrenuta opsežna akcija traganja i spašavanja, ali nije urodila plodom.

Policija nije navela njegov identitet, potvrdivši samo da je u trenutku nestanka imao 38 godina. Glečer Theodul, kao i ostali ledenjaci diljem Alpa, posljednjih se godina vidljivo smanjuje. Theodul je dio cjelogodišnje skijaške regije Zermatta, najviše u Europi.

Sve do 80-ih godina prošlog stoljeća Theodul je još uvijek bio povezan sa susjednim ledenjakom Gornerom, no sada su razdvojeni. Gotovo svako ljeto led koji se otapa otkrije nešto ili nekoga koji je nestao prije više desetljeća. Tako je prošle godine iz ledenjaka Aletsch izronila olupina zrakoplova koji se srušio 1968.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...