SINAN HUSIĆ U KLINČU S EPBiH: "Neki novi Dimitrije Grudić želi haos i katastrofu, ne dajte mu oružje da još i puca po rudarima"

- Još od vremena Dimitrija Grudića, niko nije iskazao ovakav stav prema rudarima i rudarskom pozivu, kao što je to izrečeno u ovom saopćenju za javnost. Evidentno je da se želi proizvesti haos i katastrofa, ali ne od strane rudara i sindikata, nego od onih koje smo spriječili da pokore i devastiraju ono što je preostalo od rudnika u Koncernu EPBiH - podvlači Husić.

  • Vijesti

  • 29. Jul. 2023  

  • 0

Savez samostalnih sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine početkom naredne sedmice zvanično će se očitovati o sadržaju saopćenja za javnost koje je sinoć uputilo Javno poduzeće Elektroprivreda BiH, ali njegov sadržaj "upućuje na oživljavanje Dimitrija Grudića", kazao je predsjednik SSSRRFBiH Sinan Husić, prenosi Fena.

On ističe kako ne želi ni spominjati ime "tog, novog Dimitrija Grudića", ali poziva državu da ga zaustavi da mu "ne da oružje da još i puca po rudarima", kao što je to, tadašnji okružni načelnik Tuzle, u decembru 1920. godine, poslavši naoružane žandarme da uspije rudare Kreke i uguši pobunu u selu Husino, čime je izauvao čuvenu "Husinsku bunu".

- Još od vremena Dimitrija Grudića, niko nije iskazao ovakav stav prema rudarima i rudarskom pozivu, kao što je to izrečeno u ovom saopćenju za javnost. Evidentno je da se želi proizvesti haos i katastrofa, ali ne od strane rudara i sindikata, nego od onih koje smo spriječili da pokore i devastiraju ono što je preostalo od rudnika u Koncernu EPBiH - podvlači Husić.

Sindikati i rudari, napominje, samo su tražili da se primijene odredbe Sporazuma, potpisanog 3. jula, između Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica i Sindikata, a kako bi i zenički rudari dobili plaću za mjesec juni te topli obrok za mjesec maj.

To je bio i uvjet prekida radničkog neposluha te napuštanja grupe od 30-ak zeničkih rudara, koji su od druge smjene u utorak pa sve do četvrtka proveli u jami "Raspotočje", a jamu su napustili tek nakon što je Vlada FBiH, nakon sastanka sa sindikalnim liderima, u četvrtak je uputila zahtjev JP EPBiH da postupi po odredbama sporazuma te isplati plaće i zeničkim rudarima.

- Sporazum je kreirao prvi suradnik za rudarstvo "Dimitrija Grudića", a Sindikat je pristao i potpisao, iako su ljudi koji su bili u radničkom neposluhu umanjili plaće za dane koje nisu radili. Pitamo se kako je pomenuti važi sporazum za isplatu plaće za maj, a nije važio za junsku plaću, koja je također bila obuhvaćena tim sporazumom - podsjeća Husić.

On ističe kako je krajnje vrijeme da država reagira te da ne dopusti da se situacija dodatno eskalira, ali ne zbog rudara.

- Država treba da bira između rudara, ovih sindikata i "Dimitrija Grudića". Ako odaberu "Dimitrija Grudića", mi ćemo im halaliti, ali ih molimo da mu ne daju i oružje da puca po nama. Stavovi koji su izneseni u saopćenju prelaze u manijakalno stanje i krajnje je vrijeme da ga institucije države zaustave. Nas niko ne može spriječiti da se borimo za svoja prava i mi ćemo u utorak, 1. augusta, od 11 do 14 sati, održati mirni i dostojanstveni protest pred zgradom JP EPBiH - najavio je Husić.

On je podsjetio kako je vodstvo vladajućeg društva JP EPBiH proteklih godina pokušalo zaustaviti aktivnosti sindikata podnošenjem krivičnih prijava protiv njega, predsjednika Sinana Husića, kao i predsjednika Samostalnog sindikata rudnika Kreke iz Tuzle Zuhdije Tokića, koji su bili najglasniji u zagovaranju da se poveća cijena uglja kojeg rudnici iz tog koncerna prodaju EPBiH.

Sindikati, dodaje, neće odustati od tog zahtjeva, jer sadašnja cijena uglja koju JP EPBiH plaća rudnicima predstavlja čisti gubitak za rudnike.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...