SDA SE OGLASILA O ZBIVANJIMA U BANOVIĆIMA: Zaustaviti pravno i fizičko nasilje u režiji PDA, puna podrška načelniku Gutiću

S obzirom na to da su iz PDA najavili da će u ponedjeljak nasilnim putem ući u zgradu Općine Banovići i preuzeti prostorije Općinskog vijeća, pozivamo nadležne institucije u Tuzlanskom kantonu da reaguju na adekvatan način i osiguraju normalno i zakonito funkcionisanje lokalne vlasti, te spriječe nemile scene, poručili su iz SDA.

  • Politika

  • 29. Jul. 2023  29. Jul. 2023

  • 0

SDA daje punu podršku načelniku Općine Banovići Begi Gutiću i Općinskom odboru SDA Banovići i osuđuje pokušaje PDA, predvođene čovjekom s "crne liste" Mirsadom Kukićem, da pravnim i fizičkim nasiljem preuzme vlast u ovoj općini, navodi se u saopćenju za javnost SDA.

S obzirom na to da su iz PDA najavili da će u ponedjeljak nasilnim putem ući u zgradu Općine Banovići i preuzeti prostorije Općinskog vijeća, pozivamo nadležne institucije u Tuzlanskom kantonu da reaguju na adekvatan način i osiguraju normalno i zakonito funkcionisanje lokalne vlasti, te spriječe nemile scene, poručili su iz SDA.

Također pozivaju pravosudne institucije, da u skladu sa nedavnim izmjenama Krivičnog zakona BiH, provedu istragu o prelasku vijećnika u redove PDA, jer, kako navode, postoje vrlo osnovane sumnje da je tom prilikom počinjeno krivično djelo trgovina utjecajem.

- Nakon što je na sumnjiv način došla do većine, PDA pokušava provesti pravno nasilje i prijeti fizičkim, kršeći procedure i pokušavajući formirati Komisiju za provođenje opoziva načelnika u kojoj ne bi bilo predstavnika SDA. To je postupanje mimo Statuta Općine, koji predviđa da u stalnim i privremenim radnim tijelima moraju biti zastupljene političke partije u skladu sa izbornim rezultatom.

Nestrpljivi da sačekaju 11. august,za kada je zakazana redovna sjednica Općinskog vijeća Banovići, iz PDA pokušavaju da bahatošću i nasiljem preuzmu vlast. Upozoravamo ih da to ne čine i da ne stvaraju dodatne tenzije, koje mogu dovesti do neželjenih posljedica. Umjesto toga, pozivamo ih da na redovnoj sjednici Općinskog vijeća zakazanoj za 11. august, u skladu sa Poslovnikom o radu Vijeća i Statutom Općine, donesu sve odluke, pa i odluku o opozivu općinskog načelnika, saopćili su iz SDA.

Naveli su da se SDA ne plaši takve odluke, eventualnog referenduma ili novih izbora, jer je uvjerena da će načelnik Bego Gutić, kao jedan od najuspješnijih načelnika u BiH, dobiti podršku građana Banovića.

- Gutić i OO SDA su preporodili Banoviće u svakom pogledu, oslobodili ovu općinu jednoumlja, diktature i tiranije, te doprinijeli ekonomskom i privrednom razvoju. O tome svjedoče podaci da se u Banovićima godišnje u prosjeku pokrene 37 novih djelatnosti i da je samo u 2022.godini broj zaposlenih povećan za 900. U mandatu načelnika Gutića ostvareno je rekordno izvršenje budžeta od preko 12 miliona KM, a samo prošle godine je iz tih sredstava realizovano 37 kapitalnih projekata - stav je SDA.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...