POLITOLOG JASMIN MUJANOVIĆ UZBURKAO DUHOVE: „Posebno mi je drago vidjeti da je SAD sankcijama pridodao i neoptuženog ratnog zločinca Nenada Stevandića…“

Ministarstvo financija SAD-a je u svom zvaničnom saopćenju navelao zbog čega su uvedene sankcije.

  • Mini market

  • 01. Avg. 2023  

  • 1

Ne stišavaju se reakcije nakon što je američka administracija sankcionirala političare na vlasti u bh. entitetu Republika Srpska.

Svoj sud o svemu dao je i politolog Jasmin Mujanović.

-Ova nova runda američkih sankcija protiv dužnosnika u bh. entitetu RS je dobrodošla i neophodna. Posebno mi je drago vidjeti da se SAD konačno pridružio sankcijama Ujedinjenog Kraljevstva protiv Cvijanović, dok je tome pridodao i neoptuženog ratnog zločinca Nenada Stevandića.

Ipak, pristup postojeće politike sankcija SAD-a dosegnuo je svoju granicu. Ili su potrebni daleko veći napori SAD-a da se uvjeri EU da se pridruže ovom režimu, ili SAD treba produbiti vlastitu politiku sankcija - kao s Iranom - kako bi prisilio EU.

Štoviše, politika SAD-a prema BiH ostaje tvrdoglavo nekoherentna. Dok se sankcije proširuju na Dodikov režim, istovremeno se poduzimaju napori da se on dodatno ugradi u državni aparat, potakne visokog predstavnika Christiana Schmidta da mu isporuči milione putem novog zakona o državnoj imovini.

Ukratko, ovo je dobrodošao razvoj događaja i SAD treba pohvaliti posebno u usporedbi sa sklerotičnim položajem EU. Unatoč tome, SAD-u je potreban daleko jači sistemski pristup, posebno u svjetlu katastrofalnih “izbornih reformskih” pohoda koji su radikalno ojačali i Čovića i Dodika, poručio je Mujanović.

Podsjetimo, Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) uvela je sankcije za četiri zvaničnika iz Republike Srpske zbog neustavnih i antidejtonskih akcija.

Sankcije su uvedene Nenadu Stevandiću, Radovanu Viškoviću, Željki Cvijanović i Milošu Bukejloviću.

Ministarstvo financija SAD-a je u svom zvaničnom saopćenju navelao zbog čega su uvedene sankcije.

Više pročitajte OVDJE.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...