AUTONOMAŠKA POSLA: Unuk ratnog zločinca Fikreta Abdića "Babe" trči za sve građane koji su morali pobjeći od Petog korpusa Armije RBiH iz bihaćkog okruga (VIDEO)

Peti korpus je potukavši snage APZB kod Pećigrada uspio pobijediti dvije brigade Narodne odbrane i zarobiti oko 1.000 vojnika, nakon čega je uslijedilo zauzimanje Velike Kladuše 21. augusta 1994. godine i bijeg Fikreta Abdića u Hrvatsku.

  • Politika

  • 05. Avg. 2023  

  • 6

Fikret Abdić je otac je političarke iz BiH Elvire Abdić-Jelenović dok njen sin, odnosno njegov unut Arijan na svojim društvenim mrežama i dalje širi filozofiju svog djeda koji je osuđen za ratni zločin.

Tokom današnjeg i sutrašnjeg dana, mladi Arijan trči kako on tvrdi u znak sjećanja za sve sadašnje i ondašnje žrtve egzodusa 1994. i 1995. godine sa teritorija Bihaćkog okruga odnosno za sve građane Velike Kladuše koji su pobjegli od pripadnika Armije Bosne i Hercegovine i 5. korpusa u operaciji Tigar 1994. piše Crna-Hronika

Dragi prijatelji 6. augusta trčim od Velike Kladuše preko Batnoge do Kupljenskog i to izbjegličkom rutom u znak sjećanja za sve sadašnje i ondašnje žrtve egzodusa 1994. i 1995. godine sa teritorija Bihaćkog okruga.

"Moje trčanje možete pratiti live na Facebook-u.

Također Laburisti BiH su odali počast i komadantu Narodne odbrane Zapadne Bosne koji je poginuo u sukobu sa Armijom Bosne i Hercegovine odnosno u sukobu sa 5. korpusom i 505. bužimskom brigaom na čijem je čelu bio komadant Izet Nanić.

"Laburisti BiH odali poštu povodom 29. godišnjice smrti Nevzada Đerića – KEĐE

Članovi Laburističke stranke BiH odali su poštu povodom 29. godišnjice smrti Nevzada Đerića – Keđe.

Nevzad Đerić – Keđo bio je komadant 4. brigade NO APZB. Hrabrost i odlučnost bile su njegove odlike, a želja mu je bila slobodna Zapadna Bosna. Poginuo je u Pećigradu, Općina Cazin, 1994. godine.

U nasljeđe nam je ostavio krilaticu: „Dok je nas, biće i Zapadna Bosna!“ , podsjećajući nas na borbu naroda jedne Autonomije koja se borila za mir i normalan suživot sa ostalim narodima, a doživjela pad i nepravdu. Nepravdu, koja i danas traje", izjavili su članovi stranke Fikreta Abdića Babe.

Podsjećamo nakon operacije Tigar 1994. 5. korpus je uspio prekinuti komunikaciju između Pećigrada i Velike Kladuše, pri čemu je zarobljeno 51 vojnika iz Abdićeve tvorevine. Uspješnom operacijom Tigar, 5. korpus je 21. augusta 1994. godine započeo novu operaciju pod nazivom Sloboda ‘94., kojom je uspio osvojiti Veliku Kladušu.

Peti korpus je potukavši snage APZB kod Pećigrada uspio pobijediti dvije brigade Narodne odbrane i zarobiti oko 1.000 vojnika, nakon čega je uslijedilo zauzimanje Velike Kladuše 21. augusta 1994. godine i bijeg Fikreta Abdića u Hrvatsku.

Abdić se vratio u Kladušu uz pomoć pobunjenih Srba iz Hrvatske te paravojnih snaga iz Srbije u novembru 1994. godine kada je i proglasio tzv. Republiku Zapadnu Bosnu. Do sloma te kvislinške tvorevine došlo je u augustu 1995. godine oslobodilačkim operacijama Armije BiH i hrvatskih snaga.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...