KO JE NIJE PIO NE ZNA ŠTA JE PROPUSTIO: Četvrta generacija Nezirovića čuva tajnu proizvodnje popularnog sarajevskog pića...

Glavni garanti tog prepoznatljivog, sarajevskog kvaliteta su tradicionalni i autentični načini izrade određenog proizvoda.

  • Društvo

  • 06. Avg. 2023  

  • 0

Boza je osvježavajuće, bezalkoholno piće od fermentiranih žitarica (kukuruza ili pšenice), koje po vjerovanju pored osvježavajućeg djelovanja ima i ljekovita svojstva. Specifična je za prostor Kazahstana, Turske, Kirgistana, Albanije, Kosova, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Kavkaza i Uzbekistana. Na prostoru Balkana pojavila se dolaskom Osmanlija.

Slastičarna Ramis koju na popularnom sarajevskom Slatkom čošetu generacijima drži porodica Nezirović, nije jedina koja nudi bozu. Ali je jedina koja je upravo za spravljanje ovog napitka dobila certrifikat Original Sarajevo Quality. Vlasnik slastičarne Dženan Nezirović kaže da koriste stari tradicionalni recept za pravljenje ovog napitka.

Ističe da se recept čuva kao porodična tajna te da je riječ o određenim sitnim finesama koje se koriste u pripremi ovog napitka.

- Naravno, prave i druge slastičare bozu, koja se razlikuje od slastičarne do slastičarne. Tradicionalni načini pravljenja boze su se prilično izgubili. Jer iziskuje dosta vremena. A mi živimo brzo, ubrzano. Sve hoćemo odmah. A to su procesi koji traju. Boza se pravi dva dana prije nego što se počne piti - pojašnjava Nezirović za Fenu.

U Sarajevu je boza, kaže on, prisutna od 19. vijeka.

- Boza je prisutna jako dugo, ali je prije boza bila alkoholno piće. Čak sa dodacima opijuma. Sultan Mehmed IV je zabranio alkohol i tad je bila zabranjena i boza. Početkom 19. vijeka počinje se praviti takozvana slatka boza, odnosno boza koja nema alkohola ni nekih drugih dodataka - kaže Nezirović govoreći o istorijatu ovog napitka.

Kada je riječ o koristi boze za zdravlje, Nezirović ističe da ona sadrži puno vitamina, a prije svega je bogata je B vitaminima. Sadrži i vitamine A i E, kao i željezo. Ima i sastojke koji su dobri za probavu, visok krvni pritisak, trudnice, dojilje i sportiste, rješava urološke probleme i filtrira krv.

Slastičarna Ramis postoji 111 godina. I sve te godine nalati se na istom mjestu. Sadašnji vlasnik je četvrta generacija u porodici Nezirović.

- Slastičarnu je otvorio moj pradjed, pa je uputio svog sina, pa on svog sina. I sad ja držim slastičarnu Ramis od 1989. godine - kazao je, dodavši da se nada da će tradiciju nastaviti i njegov sin.

Oznaka sarajevskog autentičnog kvaliteta – Original Sarajevo Quality nastala je sa ciljem da se jasno načini razlika između autentičnih sarajevskih proizvoda, koji su prošli kroz strogi proces dobivanja geografske oznake kod Instituta za intelektualno vlasništvo BiH i svih onih koji nisu uspjeli zadovoljiti kriterije koje je potrebno ispuniti za dobivanje ove oznake.

Projekt Original Sarajevo Quality nekoliko godina realizira Udruženje Zona unaprijeđenog poslovanja – ZUP Baščaršija, krenuo je od analize situacije, a nastavljen je izradom elaborata o zanatima i proizvodima zanatlija, te pravilnika neophodnih za uspostavljanje i upravljanje postupkom dobivanja i održavanja geografske oznake.

U toku ovog procesa kreiran je i žig Original Sarajevo Quality s namjerom da se omogući posjetiteljima Sarajeva, ali i ostalim kupcima određeni nivo garancije za kvalitet proizvoda koji kupuju. Glavni garanti tog prepoznatljivog, sarajevskog kvaliteta su tradicionalni i autentični načini izrade određenog proizvoda.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...