OŠTRA REAKCIJA UDRUŽENJA ŽRTAVA: "Tužilaštvo BiH radi po instrukcijama iz Beograda..."

Iz ova dva udruženja pozivaju Sud BiH "da odbije optužbe, lažne dokaze i svjedoke koji su podvaljeni iz Beograda. Na isti način iz Beograda su podvaljene i lažne optužbe za navodni zločin za "Dobrovoljačku ulicu", poručuju.

  • Vijesti

  • 09. Avg. 2023  

  • 0

U povodu podignute optužnice protiv 13 osoba, pripadnika Armije RBiH, koji se terete za navodne ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica kod Foče u decembru 1992. godine, iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa smatraju da Tužilaštvo BiH radi po instrukcijama iz Beograda i falsifikovane dokumentacije koju je 1996. godine Srbija predala Međunarodnom sudu pravde optužujući Bosnu i Hercegovinu za počinjen genocid nad Srbima u BiH. 

- Dio optužnice Tužilaštva BiH protiv pripadnika Armije BiH sadrži i inkriminaciju genocida i glasi: "Organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina iz člana 176. KZ BiH", saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa. 

Optužnica protiv pripadnika Armije za navodni genocid postoji samo u glavi Miloševićevih sljedbenika koji se po svemu sudeći sada nalaze i u Tužilaštvu BiH. Politički program Srbije se ostvaruje preko Tužilaštva BiH i cilj je predstaviti da su Srbi jedine žrtve u BiH. Kontratužba Srbije za genocid je propala pred Sudom pravde, ali nije propala u Tužilaštvu BiH. Ova optužnica, ako se potvrdi predstavljaće civilizacijski sunovrat zamišljene međunarodne pravde i poništenje naslijeđa dva UN suda koja  su presudila genocid koji su počinili Srbi, poručuju iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa. 

Iz ova dva udruženja pozivaju Sud BiH "da odbije optužbe, lažne dokaze i svjedoke koji su podvaljeni iz Beograda. Na isti način iz Beograda su podvaljene i lažne optužbe za navodni zločin za "Dobrovoljačku ulicu", poručuju.

- Pozivamo PIC da hitno donese obavezujuće odluke i zaustavi političke optužnice, jer rad Tužilaštva BiH ugrožava mir u BiH. Pozivamo PIC da reagira na isti način kao što je reagirao na namjeru BiH da podnese zahtjev za reviziju pred Međunarodnim sudom pravde kada su donijeli zaključak da podnošenje revizije ugrožava BiH i njene najvažnije institucije na čelu sa Predsjedništvom BiH. Sve države članice PIC tada, osim Turske, su imale svoje sudije u Sudu pravde. Ovakve lažne optužnice su uvod u mogući sukob, a sve na osnovi lažnih materijala dostavljenih iz Beograda - navodi se u zajedničkom saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...