UZAVRELO! NAPETOST IZMEĐU BJELORUSIJE I POLJSKE SVE VEĆA, LUKAŠENKO PREDUZEO KORAK: "Naredio sam..."

Lukašenko optužio SAD da koristi Poljsku da bi raspirivali napetosti u regiji

  • Evropa

  • 11. Avg. 2023  

  • 2

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko objavio je da je naredio svojoj vladi obnovu kontakata s Varšavom, u jeku graničnih napetosti s Poljskom, susjednom zemljom i članicom NATO-a.

"Potrebno je razgovarati s Poljacima. Naredio sam premijeru da ih kontaktira", rekao je, kako navodi novinska agencija Belta.

Visoke napetosti između Minska i Varšave

Napetosti između Minska i Varšave trenutno su visoke zbog toga što Poljska finansijski i vojno pomaže Kijevu, dok je Bjelorusija saveznica Moskve.

Poljska je jučer najavila da namjerava rasporediti oko 10.000 vojnika u cilju "odvraćanja", kako bi branila istočnu granicu s Bjelorusijom.

Lukašenko optužio SAD da koristi Poljsku da bi raspirivali napetosti u regiji

Prema Lukašenku, poljska vlada želi "eskalaciju kako bi pogoršala situaciju i time pokazala da je bila u pravu kada je naoružala zemlju".

Iako je rekao i da je otvoren za saradnju, Aleksandar Lukašenko je direktno optužio Amerikance da koriste Poljsku da bi raspirivali napetosti u regiji.

Poljska je nedavno upozorila na prijetnju provokacija iz Bjelorusije i potencijalne opasnosti od dolaska ruske plaćeničke grupe Wagner u tu zemlju.

Varšava također optužuje Minsk i Moskvu da su orkestrirali novi priliv migranata u Evropsku uniju kako bi destabilovali to područje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...