VOJNO-POLITIČKI ANALITIČAR HAMZA VIŠĆA: "Ladica je puna istraga protiv Dodika, ova optužnica dobit će sudski epilog..." (VIDEO)

Ono što Milorad Dodik već nekoliko godina radi zacrtano je i precizirano u tri dokumenta i aktivnosti: Memorandum SANU-a 2 iz 2011. godine, Deklaraciji SNSD-a iz 2015. godine te lobiranjem kod važnih aktera u svjetskim centrima moć

  • Politika

  • 11. Avg. 2023  

  • 0

U našoj zemlji iz godne u godine sve je teže, kako ekonomski tako i politički.

Sve su češće političke krize, izazvane antiustavnim djelovanjem i secesionističkim potezima.

Ono što Milorad Dodik već nekoliko godina radi zacrtano je i precizirano u tri dokumenta i aktivnosti: Memorandum SANU-a 2 iz 2011. godine, Deklaraciji SNSD-a iz 2015. godine te lobiranjem kod važnih aktera u svjetskim centrima moći, u kojima se donose odluke o BiH i Balkanu. U ovom kontekstu, posebno je važna stranačka deklaracija iz 2015. godine kao dokument koji vrlo precizno obznanjuje ciljeve te stranke za naredni period.

Deklaracija (SNSD) je usvojena 25. aprila 2015. godine u Istočnom Sarajevu pod nazivom RS – slobodna i samostalna budućnost i odgovornost. Programski je dokument te stranke, koja za konačni cilj postavlja visok stepen samostalnosti RS-a tako da on ima potpuno autonomno pravo odlučivati hoće li i dalje priznavati državni okvir BiH ili ne – de facto nezavisnost RS-a. No, to je samo konačni cilj naveden u Deklaraciji SNSD-a, a prethodno su opisani svi raniji koraci koji se namjeravaju provesti, a kojima smo zaista dosad svjedočili u više navrata te i ovih dana svjedočimo.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika eniteta Republika Srpska Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića. Razlog podizanja optužnice je neizvršavanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta po novom članu Krivičnog zakona BiH – 203a stav 1, koji je nametnuo visoki predstavnik.

"Ova optužnica će morati dobiti sudski epilog. Ohrabruje činjenica da je neko odlučio da od strane Tužilaštva kaže Dodik i Lukiću kršite nešto što stoji u zakonu. Ranije se govorilo da nema instrukcija kako postupati, kako objasniti. Ovaj put imamo od starne visokog predstavnika date instrukcije i radnje koje se trebaju preduzeti. Mislim da će ovo uroditi plodom. Vokabular koji koristi Dodik, da se primijetiti da je od donošenja ovih odluka visokog predstavnika, promijenjen. Nema sumnje da je ono što je napisano u Deklaraciji 2015. na djelu", rekao je za televiziju Hayat vojno-politički analitičar Hamza Višća.

Kazao je da državno Tužilaštvo je i ranije preduzimalo neke mjere da vide šta se može uraditi. Ladica je puna odloženih dokumenata, ali ovaj nije mogao stati.

"Odluka je na strani suda. Moramo reći da svaka institucija u državi boluje od bolesti od kojih boluje cijelo društvo. O toj Deklaraciji je pričano kao i o mnogim stvarima – pet dana, a onda kao da se nije ni desila. Imamo na djelu ratne politke koje su cijepale BiH. Sporna su tri momenta. Prvo se kaže da se hoće poštovati Dejton, a u sljedećoj rečenici se kaže da se mora mijenjati poredak. Ne možete mijenjati poredak ako ga poštujete. Ako birate samo nešto od toga očito je da ne poštujete to. Trebamo da čujemo jedni druge i onda da vidimo šta je to što je bolje. U dokumentu se tvrdi da je Federacija BiH – Federacija Bošnjaka i Hrvata, što nije tačno. Nema političkog Sarajeva. Ima Sarajevo koje je glavni grad BiH", objasnio je Višća.

Dodikovo secesionističko djelovanje unatoč američkim sankcijama nije stalo. Višća osvrnuo i na to da li američke sankcije imaju ikakve posljedice.

"Te sankcije su tačno uperene protiv određenih lica. Nije usmjereno protiv građana RS-a, ali će imati posljedice koje mogu uticati da promijene svoj stav. Mislim da će sankcije imati efekat. Svi njegovi istočni prijatelji su zatvorili svoje magaze i ne daju mu ništa. Neće se promijeniti njegova politika", naveo je sagovornik televizije Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...